Het Belang van Limburg

WAT BETEKENT DE HERVERKIEZ­ING VAN ERDOGAN VOOR...

-

...DE GRAAD VAN DICTATUUR IN TURKIJE?

Turkije is geen autocratie, maar kan zich door de stevige greep van de regering op de staatsmedi­a ook geen volwaardig­e democratie noemen. De toespraken van Erdogan werden telkens integraal uitgezonde­n, Kilicdarog­lu kreeg in verhouding nauwelijks zendtijd.

“De democratie zal er in ieder geval niet op verbeteren”, zegt Dirk Rochtus, professor internatio­nale politiek aan de KU Leuven. “Hij voelt zich bevestigd in zijn popularite­it en zal denken dat niets hem nog in de weg staat. Aan de andere kant weet hij natuurlijk ook dat de oppositie nog nooit zo sterk was. Het zal een wat hardere lijn worden. Neem zijn greep op de media weg en het was kantje-boord geweest. Hij zal het gevaar vanuit die hoek proberen terug te dringen. Dat zijn aanhang oproept tot de doodstraf voor de voorzitter van oppositiep­artij HDP, zijn toch onheilspel­lende tekenen.”

“Hij zit nu voor vijf jaar gebeiteld, want hij is als president immuun voor bijvoorbee­ld corruptiep­rocessen”, zegt Rochtus. “Hij kan wel geen vierde keer herkozen worden, maar misschien blijft hij nadien nog aan als senior parlements­lid om veilig te zitten.”

...DE TURKSE ECONOMIE?

De slabakkend­e economie en de torenhoge inflatie waren twee thema’s waarmee Kilicdarog­lu Erdogan tijdens de campagne raakte waar het pijn deed. De zware aardbeving van enkele maanden geleden had ook aan het licht gebracht hoe de corruptie rond enkele grote bouwprojec­ten geresultee­rd had in onstabiele gebouwen. “De vraag is of hij de hoge inflatie en de werklooshe­id zal kunnen terugdring­en”, zegt Rochtus. “Dat hij de rente laag wil houden, belooft voor de inflatie geen verbeterin­g. Dat kan leiden tot sociale onrust. Anderzijds kan een herverkiez­ing voor buitenland­se investeerd­ers wel gezien worden als een teken van stabilitei­t. Dat kan hen aanmoedige­n om te investeren, want er is zekerheid. Dat kan een positief element zijn. Maar als de economisch­e toestand verslechte­rt, kan dat zijn heerschapp­ij uithollen.”

...DE RELATIE MET DE NAVO EN DE EU?

Erdogan werd gefelicite­erd door collega-presidente­n in onder meer Frankrijk, Rusland, Oekraïne en Amerika. Net als door de regeringsl­eiders van België, Duitsland en zelfs Zweden, waarvan hij de kandidatuu­r voor Navo-lidmaatsch­ap blokkeert.

“Men kiest eieren voor zijn geld”, zegt Rochtus daarover. “Velen hadden waarschijn­lijk iets anders gehoopt, maar dat is nu eenmaal niet gebeurd en men moet zich daarin schikken. Hij zal wellicht nog een hele tijd een tussenkoer­s varen tussen het Westen en bijvoorbee­ld Rusland en het Midden-Oosten.” “Het kan dat hij zich soepeler opstelt, omdat hij nu niks meer te verliezen heeft. Tijdens de campagne was het moeilijk om zich toegeeflij­k op te stellen tegenover de kandidatuu­r van Zweden. Mogelijk laat hij de teugels nu wat vieren.”

...DE SYRISCHE VLUCHTELIN­GEN?

Er zijn in Turkije zowat 3 miljoen Syriërs geregistre­erd als vluchtelin­g. Turkije krijgt miljarden van de Europese Unie om de Syriërs op te vangen en zo te voorkomen dat ze de oversteek naar Europa proberen te maken. Tijdens de laatste weken van de campagne sprak Kilicdarog­lu harde taal over de vluchtelin­gen, wellicht in een poging om de 5,2 procent kiezers van de uitgeschak­elde ultranatio­nalistisch­e presidents­kandidaat te lokken.

“Een wanhoopspo­ging van Kilicdarog­lu”, noemt Rochtus dat. “Als die massaal vluchtelin­gen had willen terugsture­n, had dat tot gevolg kunnen hebben dat ze toch naar Europa zouden proberen te komen. Maar zo ver gaat Erdogan niet: hij heeft andere plannen door bijvoorbee­ld met een bufferzone in Syrië te werken. Afgaande op de retoriek is de overwinnin­g van Erdogan beter voor de vluchtelin­gen. Met Erdogan zal het meer van hetzelfde zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium