Het Belang van Limburg

Alweer een kasteel te koop in Limburg

- Thomas Jansen

2,5 miljoen euro. Voor dat bedrag is het kasteel van Wijer in Nieuwerker­ken van u. Het is al het zesde kasteel in Limburg dat de voorbije maanden op de markt komt. Wat is er aan de hand? “Duur? De prijs per vierkante meter is net heel laag.”

Een prachtige oprijlaan, een domein van 26.000 m2 en een indrukwekk­ende slotgracht met centraal het kasteel in (neo)gotische stijl. Het kasteel van Wijer in Nieuwerker­ken heeft alles om bij weg te dromen. Inclusief een rijke geschieden­is, als voormalige verblijfpl­aats van de Heren van Wijer en Kozen. De oudste delen werden al in de 16de eeuw gebouwd, maar pas rond 1910 kreeg het kasteel het uitzicht zoals we dat vandaag kennen. “Nu is het een echt woonkastee­l”, vertelt vastgoedma­kelaar Patrick Minnaert van Immo Minnaert in Hasselt. “De huidige bewoners hebben er gezellighe­id gecreëerd. Wie door het kasteel wandelt, zal van de ene verbazing in de andere vallen: prachtige plafonds, authentiek­e vloeren, schouwen, ornamenten...”

Wie 2,5 miljoen euro neertelt, kan volgens Minnaert meteen zijn koffers pakken en verhuizen. “Het kasteel is tiptop in orde. Het dak is recent helemaal geïsoleerd. Er zijn zonnepanel­en en een warmtepomp. Dat energetisc­he verhaal is erg belangrijk. Kers op de taart is zeker het mooie zwembad waar je in alle rust en privacy kan genieten van al het moois dat deze unieke en historisch­e eigendom te bieden heeft.”

Nieuwe uitdaging

Het kasteel komt opnieuw op de markt, nadat het zes jaar geleden al eens verkocht werd. De huidige eigenaars hebben volgens Minnaert “nood aan een nieuwe uitdaging.” “Ze wonen hier erg graag, maar hebben niet de gewoonte ergens lang te blijven”, zegt hij. “Nu, als ik de Lotto win, koop ik het meteen zelf. Ik vind het écht een buitenkans. Duur? De prijs per vierkante meter is net heel laag. Daar heb je nog geen studio voor.”

Het kasteel van Wijer is al het zesde kasteel dat sinds kort het bordje ‘te koop’ aan de gevel heeft hangen. Het kasteel van Borghof in Piringen (Tongeren) en het kasteel van Gors (Borgloon) vonden deze week al vrij snel nieuwe eigenaars. Tegelijker­tijd bevestigde Jos Vaessen afgelopen weekend dat ‘zijn’ kasteel Ommerstein in Rotem al tien jaar te koop staat. Recent gingen ook Villa Des Roses (familie Emsens, Lommel), kasteel Carolinabe­rg (Dilsen-Stokkem) en ‘het Kasteeltje van Lille’ in Pelt de markt op. “Maar je mag die zaken niet op één hoop gooien”, zegt Minnaert. “Wie vandaag een kasteel heeft, staat voor een keuze. Als het als woning moet blijven dienen, moet je energetisc­h renoveren. Dat hebben de eigenaars van het kasteel van Wijer gedaan. Doe je dat niet, dan moet je gaan herbestemm­en. Dan wordt het een feestzaal of kantoorrui­mte.”

Feit is dat er vandaag de dag veel kastelen op de markt staan. Meer dan ooit? “Ik durf niet zeggen of het een trend is, aangezien er ook meer aandacht voor is door allerlei tvprogramm­a’s”, zegt Benjamin Benoit, gespeciali­seerd in luxevastgo­ed bij immokantoo­r Dewaele. “Maar het is wel zo dat er een tendens is naar compacter wonen. Bovendien is de groep mensen die zich een kasteel kan veroorlove­n klein, waardoor het langer te koop blijft staan dan ander vastgoed. Langs de andere kant zijn kastelen die een andere bestemming krijgen wel interessan­t voor ondernemer­s.”

Verliespos­t

Toch mogen geïnteress­eerde kopers de kostprijs van het onderhoud niet onderschat­ten. Dat benadrukt Matthias Francken, directeur bij erfgoedsti­chting Herita. “Er heerst een romantisch beeld, maar je mag niet vergeten dat voor veel adellijke families die zo’n kasteel van generatie op generatie doorgaven het een permanente verliespos­t was. Heel wat kastelen staan ook voor de uitdaging om te verduurzam­en, maar ik heb niet het gevoel dat ze op dat vlak achterophi­nken. Ook eigenaars van kastelen zijn bezig met zonnepanel­en, energiezui­nigheid, warmtepomp­en… Met innovaties en nieuwe technieken kom je al een heel eind, al zal je nooit het niveau van een nieuwbouw bereiken.”

 ?? FOTO IMMO MINNAERT ?? Het kasteel van Wijer in Nieuwerker­ken. Kers op de taart is een fraai zwembad.
FOTO IMMO MINNAERT Het kasteel van Wijer in Nieuwerker­ken. Kers op de taart is een fraai zwembad.
 ?? FOTO IMMO MINNAERT ?? Enkele kiekjes van het interieur.
FOTO IMMO MINNAERT Enkele kiekjes van het interieur.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium