Het Belang van Limburg

Zelfs familie wist niet dat Olivier Vandecaste­ele vrij ging komen

De Belgische regering had al op 18 mei een akkoord met Iran over de vrijlating van Olivier Vandecaste­ele, ruim een week voor hij werd overgebrac­ht. Maar zelfs zijn familie werd tot op het laatst in het ongewisse gelaten. Een reconstruc­tie van de geheime o

- Hannes Heynderick­x en Cedric Lagast

1 Arrestatie Olivier Vandecaste­ele

Het is 24 februari 2022. De Iraanse geheime dienst stormt het appartemen­t van Olivier Vandecaste­ele in Teheran binnen. De Belgische medewerker van ngo Norwegian Refugee Council was na een eerder verblijf even terug in Iran om er enkele zaken af te handelen, zoals het opzeggen van zijn appartemen­t.

Om te begrijpen waarom Vandecaste­ele plots werd aangehoude­n moeten we vijf jaar terug in de tijd. Op 30 juni 2018 wordt een aanslag in Parijs verijdeld op een betoging van de Iraanse oppositie. De leider van de operatie, Assadollah Assadi, lid van de Iraanse inlichting­endienst MOIS, wordt in Duitsland gesnapt. In februari 2021 veroordeel­t de rechtbank in Antwerpen hem tot twintig jaar cel.

Meteen wordt duidelijk dat Iran daar niet mee kan lachen. Onze veiligheid­sdiensten voelden aankomen dat Iran een Belg zou gijzelen: dat zou Vandecaste­ele worden. Onze regering werkt in alle luwte aan een overbrengi­ngsverdrag.

2 Arrest Grondwette­lijk Hof

Op 21 juli 2022 zet de Kamer het licht op groen voor het verdrag met Iran. Maar de Iraanse oppositie trekt naar de rechter. Het verdrag wordt in december 2022 voorlopig geschorst.

Er wordt gezocht naar een andere oplossing, die wordt gevonden in artikel 167 van de Grondwet. Die schrijft voor dat de regering verregaand­e maatregele­n kan nemen als de veiligheid van ons land bedreigd wordt door een ander land. Grondwetsp­ecialisten adviseren: het is onontgonne­n terrein, maar het kán.

3 De straf wordt opgetrokke­n

In eigen land wordt dus met man en macht gezocht naar een juridische oplossing. De Iraniërs zien het als een vertragend­e factor en raken gefrustree­rd dat de vrijlating van Assadi zo lang op zich laat wachten. Op 10 januari 2023 wordt de straf van Vandecaste­ele opgetrokke­n van de oorspronke­lijke 28 jaar cel tot 40 jaar en 74 zweepslage­n.

De laatste weken voor de deal kregen onze inlichting­endiensten het signaal dat Iran de straf gaat optrekken tot de doodstraf. “Dan konden we echt niet langer wachten. Zelfs al was het bluf, met zulke regimes weet je nooit”, zegt een betrokkene.

4 Akkoord met Iran op 18 mei

Op 15 mei komt de deal met Iran in een stroomvers­nelling. Onze Minister van Buitenland­se Zaken Hadja Lahbib (MR) belt andermaal met Mohammad Javad Zarif, haar Iraanse tegenhange­r. Het licht gaat op groen voor een ruil. Op donderdag 18 mei, dus een week voor de uiteindeli­jke ruil, is er een formeel akkoord. Er wordt dan ook een draaiboek opgemaakt voor operatie ‘Blackstone’: alles wordt geregeld om de ruil te realiseren in de luchthaven van Muscat in Oman. De familie van Vandecaste­ele wordt nog niet ingelicht.

5 Vrijdag 26 mei: Olivier is vrij

Het is de ochtend van vrijdag 26 mei. Nathalie Vandecaste­ele – Oliviers zus – en zijn beste vriend Olivier Van Steirteghe­m krijgen van alle betrokken Belgische ministers het nieuws dat de ruil later die dag zal plaatsvind­en.

Om 5 uur ’s ochtends wordt Olivier Vandecaste­ele uit zijn Iraanse cel gehaald. Hij wordt geblinddoe­kt en in een wagen gezet. Er wordt hem niet verteld waar hij heen gaat. Op dat moment is het Belgische transportv­liegtuig met Assadi aan boord al lang opgestegen op de militaire luchthaven in Melsbroek.

Eens ook Vandecaste­ele aangekomen was in Oman kon er niet veel meer fout lopen. “Het moment van de identifica­tie was nog cruciaal”, zegt een betrokkene. “Toen die positief was, wisten we dat het binnen was.” Vanuit de Belgische ruimte in de Omaanse luchthaven wordt Assadi naar de Iraanse ruimte gestuurd. Vandecaste­ele maakt de omgekeerde beweging. Volgens een ingewijde kruisten ze elkaar zelfs fysiek. Vandecaste­ele krijgt een douche, trekt een roze hemd en blazer, en stapt op het vliegtuig naar België.

Rond 21.30 uur landt hij op Melsbroek. Een half uur na het emotionele weerzien met de familie zit Vandecaste­ele bij premier De Croo (Open Vld) en de ministers Van Quickenbor­ne (Open Vld), Lahbib en Ludivine Dedonder (PS, defensie). Dan gaat Vandecaste­ele eindelijk huiswaarts. Het vrije België in. Tijd voor een pint. En voor frieten.

Zelfs al was die doodstraf bluf, met zulke regimes weet je nooit. We konden echt niet langer

wachten.

Anonieme betrokkene

 ?? FOTO BELGA BELGA ?? Olivier Vandecaste­ele (in roze hemd) ziet zijn familie terug in Melsbroek. Operatie Blackstone werd een succes.
FOTO BELGA BELGA Olivier Vandecaste­ele (in roze hemd) ziet zijn familie terug in Melsbroek. Operatie Blackstone werd een succes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium