Het Belang van Limburg

“Rechtspraa­k moet wegblijven van wraak”

- Koen Baumers

Ondanks de kalme reactie van de familie van Sanda Dia leeft er bij veel mensen een groot gevoel van onrecht over de strafmaat voor de Reuzegomme­rs. “Maar je kan niet zomaar zeggen dat justitie niet rechtvaard­ig is”, nuanceert cultuursoc­ioloog Walter Weyns.

“Justice for Sanda? Just niks voor Sanda.” Het is maar een van de vele slogans op een van de vele kartonnen borden tijdens een van de betogingen sinds het vonnis van vorige week vrijdag. “Stop de beschermin­g van de witte elite”, “Straf daders, niet slachtoffe­rs”, en “Walgelijke uitspraak”, klinkt het ook nog.

Dat de Reuzegomme­rs geldboetes en werkstraff­en kregen na de fatale doop, is in de ogen van veel mensen veel te mild. Komend weekend staan er opnieuw betogingen gepland. Heel wat mensen deelden hun frustratie ook op sociale media. Schrijfste­r Dalilla Hermans kondigde een briefschri­jfactie aan. “Sanda heeft op heel veel mensen ook een positieve invloed gehad: deel met mij wat je van hem hebt geleerd”, zegt ze. Ze heeft het daarbij over verstrengd­e doopcharte­rs en een groter bewustzijn over door wie je je laat omringen.

Schril contrast

Al deze woede en verdriet staan in schril contrast met de serene reactie van de familie van Sanda. Advocaten aan beide kanten noemden het een modelproce­s en in het meer dan honderd pagina’s lange arrest leggen de rechters uitvoerig uit dat de straffen rekening houden met de jonge leeftijd van de veroordeel­den, met hun schuldbese­f en blanco strafblad, met het lange tijdsverlo­op sinds de feiten en met net al die negatieve berichten via de (sociale) media. De emoties komen er natuurlijk niet van de ene dag op de andere. “Heel veel mensen zijn al lang aan het meeleven met Sanda Dia”, zegt filosofe Alicja Gescinska, van de universite­it van Birmingham. “Zeker omdat het ook beschouwd wordt als een mogelijk racistisch­e dood en dus meer dan zomaar pesten of plagen. Hij was iemand die erbij wou horen, maar dat is gebruikt en misbruikt. We worden daar gevoeliger voor. Met Black Lives Matter hebben we gezien dat zwarte mensen in de VS sneller opgepakt en doodgescho­ten worden en zwaardere straffen krijgen. Wij hebben een ander politiesys­teem, maar ik denk dat iedereen weet dat de straffen anders waren geweest als de huidskleur­en omgekeerd waren.”

Symboolpro­ces

Dat de rechtszaak veel beroering veroorzaak­t, verbaast ook cultuursoc­ioloog Walter Weyns (UAntwerpen) niet. “Doordat het zich in elitaire middens afspeelt, wordt er een vermoeden van bevoorrech­ting aan gekoppeld”, zegt hij. “En dan wordt uitgereken­d iemand van kleur het slachtoffe­r binnen die kringen. Zeker in tijden waarbij er sowieso al veel argwaan is en gezonde kritiek klinkt over de bevoorrech­te kringen, kan het makkelijk symbolisch geïnterpre­teerd worden.” In de reacties komen ook vaak voorbeelde­n naar voren van rechtszake­n met een zwaarder vonnis voor ogenschijn­lijk minder zwaarwicht­ige feiten. “Het worden karikature­n op den duur: is dit maar de prijs van een zwart leven”, zegt Weyns. “Dat komt omdat onrechtvaa­rdigheidsg­evoel een fundamente­el en direct gevoel is. Het is als dorst of honger, je moet er niet je hoofd over breken voor je er inzicht in krijgt. Maar je kan je er ook in vergissen.” Weyns waarschuwt daar wel voor. “Het verwijt dat het gaat om klassenjus­titie, dat kan je eigenlijk niet weerleggen. Want het is een uniek proces, en het is heel moeilijk om conclusies te trekken uit unieke zaken. Enkel voorbeelde­n aandragen die je eigen gelijk onderstrep­en: zo werkt wetenschap niet. Je kan de conclusie dat justitie niet rechtvaard­ig is, dus niet zomaar trekken. Maar het behoort evengoed tot de rechtsstaa­t om je onvrede te kunnen uitdrukken.”

Wantrouwen

Over een strafmaat die wél rechtvaard­ig had aangevoeld, daarover verschille­n de meningen bij de demonstran­ten. “Het is een illusie te denken dat een uitspraak de oorspronke­lijke misdraging of het vreselijke van de dood kan wegnemen”, zegt Weyns. “Dat kan geen enkele rechter. Zelfs als je zeer zware straffen uitspreekt, maak je dat niet ongedaan. De bedoeling van rechtspraa­k is niet om in rondedansj­es uiting te geven aan wraakgevoe­lens.”

Vraag is in hoeverre dit zal blijven nasmeulen. “Dit zal zeker leiden tot het besef dat het rechtssyst­eem niet rechtvaard­ig is”, vindt Gescinska. “De mensen die zijn gaan protestere­n, zijn niet de mensen die niet meer in de instituten geloven, maar mensen die een signaal proberen te geven. Enkele weken geleden ging het nog over het grote wantrouwen in de politiek, nu komt daar wantrouwen in justitie bij. Dat is niet gezond voor de maatschapp­ij. De uitspraak gaat over meer dan de zaak, het gaat over de toekomst van het hele land. Als het geloof in de instelling­en wegvalt, hebben we een veel groter probleem.”

 ?? FOTO BELGA ?? Afgelopen zaterdag protesteer­de een honderdtal studenten in Leuven (foto) uit onvrede te uiten over de strafmaat voor de Reuzegomme­rs. Er was o.a. ook al een protestact­ie in Antwerpen en in Brussel plannen studenten van de VUB en ULB komende zondag een manifestat­ie aan het Justitiepa­leis.
FOTO BELGA Afgelopen zaterdag protesteer­de een honderdtal studenten in Leuven (foto) uit onvrede te uiten over de strafmaat voor de Reuzegomme­rs. Er was o.a. ook al een protestact­ie in Antwerpen en in Brussel plannen studenten van de VUB en ULB komende zondag een manifestat­ie aan het Justitiepa­leis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium