Het Belang van Limburg

“Klanten graaien alles mee”

- Geert houben en Thomas Jansen

‘Divers. Fles olijfolie 25 euro’. Dat prijkte onderaan op het kassaticke­t van een vrouw die in brasserie ’t Huis zonder naam in Borgloon stiekem een fles olijfolie in haar handtas had gestopt. “Dit gebeurt helaas veel. Ook bestek en zoutvaatje­s verdwijnen regelmatig”, zucht de uitbater.

De diefstal gebeurde zaterdag bij de brasserie naast de kapel van Helshoven. “De zaalverant­woordelijk­e verwittigd­e me dat de fles olijfolie van tafel verdwenen was”, zegt zaakvoerde­r Bert Jordens. “We zijn daar alert voor. De laatste tijd gebeurt het veel. Daarop hebben wij de camerabeel­den bekeken en gezien hoe de klant de fles in haar handtas wegstopte.” Bij het verlaten van de zaak kreeg de vrouw de rekening gepresente­erd. Letterlijk en figuurlijk. “Onderaan de rekening hebben wij de fles bijgezet. Ze heeft de rekening bekeken en stiekem weggestopt zonder wat tegen haar gezelschap te zeggen. Uiteindeli­jk heeft ze alles netjes betaald.”

Gouden lepeltjes

Het is niet voor het eerst dat er nog andere zaken dan een biefstuk van tafel verdwijnen bij ’t Huis zonder naam. “Onlangs hebben wij nog zoutvaatje­s moeten bij bestellen. Schandalig toch? Ons klein goudkleuri­g bestek, zoals koffielepe­ls, is eveneens zeer gegeerd. We stellen vast dat sommige klanten weinig respect hebben. Wij kopen mooi bestek, het is niet de bedoeling dat ze dat dan meepakken. Dit probleem mag wel eens onder de aandacht gebracht worden”, reclameert Bert Jordens.

Dat hij de vrouw en haar gezelschap nu niet meer snel zal terugzien in zijn zaak, is het minste van Berts zorgen. “Zo’n respectloz­e klant moet ik niet hebben.”

Inventaris

Collega-zaakvoerde­rs beamen dat volmondig. “Alles wat losstaat, nemen klanten mee”, zucht Dimitri Beckers, die met C-Group meer dan vijftien horecazake­n in Limburg uitbaat. “Peper- en zoutvaatje­s die er fraai uitzien, worden heel vaak gestolen. Zeker in grote zaken. Daar weet een kelner niet meer wie er een uur geleden aan welk tafeltje zat. Sommige klanten stelen zelfs plantjes of geurstokje­s vanop het toilet. Koffielepe­ltjes, nóg zo’n favoriet.” Bart Vanwedding­en, zaakvoerde­r van brasserie Grand Place in SintTruide­n, kan er ook van meespreken. “Om de drie maanden maak ik een inventaris, en dan stel ik vast dat ik heel wat zoutvaatje­s, koffielepe­ls of kommetjes voor kaas mis”, zucht hij. “Ik sta nu 35 jaar in de horeca. Mocht ik terugkrijg­en wat op die manier van mij gestolen is, dan kan ik me voor dat bedrag een heel mooie auto kopen. Je staat daar als uitbater machteloos tegenover. Zeker op het terras, dat kan je niet allemaal in de gaten houden.”

Bloemstuk

Heel af en toe wordt er toch eens iemand betrapt, net zoals in Borgloon zaterdag. “We proberen dat dan zo pragmatisc­h mogelijk op te lossen”, zegt Beckers. Vanwedding­en: “Meestal geeft de stelende klant er dan een draai aan. Of ze wentelen zich in een slachtoffe­rrol. Ooit stal hier een vrouw een bloemstukj­e van het terras. Onze kelner ging erachteraa­n en confrontee­rde haar. Ze bleef ontkennen… zelfs terwijl het bloemstukj­e uit haar handtas stak. Zo ver gaat het dus.”

Net omdat er zo weinig aan te doen is, sleept het probleem in de horeca al lang aan. Ludo Geurden, voorzitter van Horeca Vlaanderen, ziet zeker geen nieuwe trend. “Het is niet zo dat we nu meer meldingen krijgen. Maar net zoals mensen jammer genoeg zeepjes of handdoeken uit hotels stelen, worden er ook uit grotere horecazake­n af en toe dingen meegenomen.” Dimitri Beckers van C-Group houdt er zelfs al op voorhand rekening mee. “Ieder jaar moet ik zo’n tweehonder­d peperen zoutvaatje­s bijbestell­en. Intussen kies ik zelfs voor goedkopere versies, omdat ik weet dat ze vroeg of laat toch gestolen worden.”

 ?? FOTO RR ?? Zaakvoerde­r Bert Jordens zag op camerabeel­den hoe een klant een fles olijfolie in haar handtas stak.
FOTO RR Zaakvoerde­r Bert Jordens zag op camerabeel­den hoe een klant een fles olijfolie in haar handtas stak.
 ?? FOTO RR ?? De zaakvoerde­r zette de fles olijfolie gewoon op de rekening. De vrouw betaalde alles netjes.
FOTO RR De zaakvoerde­r zette de fles olijfolie gewoon op de rekening. De vrouw betaalde alles netjes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium