Het Belang van Limburg

Kind en Gezin lanceert nieuwe versie van populair Kindboekje

- Thomas Jansen

Zelfs na bijna een eeuw is het boekje van Kind en Gezin een blijver. Vanaf donderdag krijgen pasgeboren kindjes een nieuwe versie. Met QR-codes, maar wel nog op papier. “De meeste jonge ouders hechten veel belang aan het boekje én zien dit graag gecombinee­rd met online info.”

Veel kans dat het uwe nog ergens in een kast ligt. Al bijna honderd jaar schenkt Kind en Gezin (en voorloper NWK) bij de geboorte een Kindboekje. Terwijl dat voor de Tweede Wereldoorl­ogen nog focuste op hygiëne en voeding en adviezen bevatte als ‘Wiegt uw kind nooit’, biedt het vandaag een handig overzicht over de groei, ontwikkeli­ng en de vaccinatie­s van het kindje. Tegelijk doet het al jaren dienst als communicat­iemiddel tussen zorgprofes­sionals en jonge ouders. En dat wordt gekoesterd, zo blijkt.

“Bij het ontwerp van de vorige editie in 2012 dachten we nog dat het de laatste papieren editie zou worden”, zegt Nele Wouters, woordvoerd­er van Kind en Gezin. De wereld werd immers digitaler en een app leek toen de logische volgende stap.” Maar zo ver komt het dus (voorlopig) niet. Een bevraging bij ouders en profession­als toonde aan dat ouders fan zijn van het Kindboekje en het liefst van al een combinatie hebben van digitale en papieren informatie. Dus werd er toch nog volop ingezet op een papieren versie. “Het Kindboekje is niet alleen heel functionee­l, maar heeft voor heel veel ouders ook een belangrijk­e, emotionele waarde”, zegt Wouters.

65.000 boekjes

De voorbije weken verdeelde Kind en Gezin 65.000 nieuwe Kindboekje­s over de lokale teams en maternitei­ten. Dat boekje krijgen ouders tijdens het kennismaki­ngsgesprek met Kind en Gezin tijdens de zwangersch­ap of bij de bevalling in het ziekenhuis. “Aan de essentie wordt niet geraakt. Het boekje blijft een houvast bij de ontwikkeli­ng van elk kind tijdens de eerste cruciale duizend dagen en lijst alle ondersteun­ing op waarvoor ouders gratis terechtkun­nen bij Kind en Gezin en partners.” Toch is de tijd niet blijven stilstaan. Zo bevat het Kindboekje voor het eerst QR-codes. “Uit onze bevraging bleek dat ouders info vooral online opzoeken”, zegt Wouters. “Zorgprofes­sionals zien het boekje als een hulpmiddel om de meest essentiële boodschapp­en mee te geven. Het kindboekje focust daarom op de meest essentiële info met heel wat linken en QR-codes naar online filmpjes en informatie. Er is overigens ook bewust meer aandacht voor mentale gezondheid.” Tot slot is er in de illustrati­es extra aandacht voor diversitei­t en zijn de korte teksten gemakkelij­k te vertalen voor anderstali­gen met behulp van een vertaalapp.

Vrijdag was er nog wat marge op het terrein van Extrema Outdoor maar zaterdag en zondag verkochten volledig uit. “Dit was zonder twijfel de allerbeste editie ooit”, sprak woordvoerd­er Lomme Valkeneers trots.

Genieten in de zon

Een festival gaat en staat ook altijd wat met het weer, en dat kon haast niet beter dit jaar. Weerman Ruben Weytjens was opnieuw ingehuurd door Extrema Outdoor, maar had weinig werk dit jaar. “Vorig jaar was het stressen of we het festival moesten afgelasten, dit jaar kon ik gewoon mee van het zonnetje genieten.”

Ondanks de verhoogde consumptie­prijzen en de soms lang wachtrijen aan de toog, vielen de vele lachende gezichten op. De festivalga­ngers waren dan ook helemaal in hun nopjes. Teun Quintens (22) uit Houthalen-Helchteren en Keylian Meykens (21) uit Zonhoven hadden er al drie edities van Extrema Outdoor op zitten, maar amuseerden zich nooit beter dan dit jaar. “De sfeer was absurd goed, de organisati­e heeft uitstekend werk geleverd. Extrema Outdoor is het beste festival van het land, zo simpel is het!”

Droomhuwel­ijk

Dat de organisati­e van het festival stappen heeft gezet, zag ook burgemeest­er van Houthalen-Helchteren

Alain Yzermans (Vooruit): “Je ziet dat het elk jaar profession­eler wordt, de organisati­e heeft grote stappen gezet.” De burgemeest­er had ook goed nieuws in petto voor de Limburgse liefhebber­s van elektronis­che muziek: “Wij gaan voor een jarenlange duurzame verankerin­g in Kelchterho­ef. In september gaan we een contract voor meerdere jaren opstellen.” Daarmee drukte Yzermans alle geruchten de kop in dat dit de laatste Extrema aan de Plas was.

Extrema Outdoor en HouthalenH­elchteren is een droomhuwel­ijk. Tekenend is het vele Limburgse talent achter de draaitafel. De Bilzenaren van Joyhauser waren alomtegenw­oordig, Maasmechel­aar

Een rode ronde pil met de afbeelding van satan, een grijze in de vorm van het Italiaanse kledinglog­o Moncler, een gele hexagoon met de doodskop van Philipp Plein… Drugs in nagenoeg alle kleuren van de regenboog en tal van vormen heeft de politie op Extrema Outdoor in beslag genomen. “Neen, de vormgeving, kleur en logo zeggen niets over de sterkte van de pillen”, luidt het bij het NICC.

Het blijft raar klinken, maar op Extrema Outdoor was een testlab voor drugs aanwezig. Voor het tweede jaar op rij. Voor het eerst deed het Parket Limburg een beroep op het NICC of het Nationaal Instituut voor Criminalis­tiek en Criminolog­ie. “Dagelijks testen we met zeven personen de inbeslagge­nomen middelen op hun samenstell­ing”, duidt gerechtsde­skundige Joy Eliaerts. Het labo bewijst zijn nut. Zondag werden een vijfde en zesde gevaarlijk­e xtc-pil met een mogelijk levensbedr­eigende hoeveelhei­d mdma onderschep­t. “We testen drugs in alle soorten: tabletten, poeders en kristallen. Onze focus ligt op de dosering”, vertelt Joy die nog geen cijfers kan geven van het totaal aantal testen.

Partydrugs

Er is een heel gamma aan drugs gepasseerd rond de Plas in Kelchterho­ef. “Het zijn allemaal partydrugs: ketamine, cocaïne en mdma of xtc. Heroïne zijn we niet tegengekom­en”, verduideli­jkt Joy Eliaerts. De aangetroff­en pillen hebben diverse formaten, kleuren en logo’s. Iets wat al decenniala­ng het geval is. Denk maar de rode pil met de befaamde tong van The Rolling Stones jaren geleden. “Het is niet dat een rood tablet een hogere dosis mdma – het stimuleren­d middel in xtc – heeft dan pakweg een blauwe. Een ronde pil is ook niet straffer dan een vierkant exemplaar. De logo’s hebben evenmin een effect. Die stempels voor de tableteerm­achines zijn bij wijze van spreken voor iedereen in circulatie. Het is echt niet zo dat er maar een fabrikant is voor bijvoorbee­ld de Moncler-pillen die we nu hebben aangetroff­en”, weet Joy.

Kleur

De kleur heeft evenmin een gevolg op de werking. Er valt geen lijn op te trekken. Een fles wodka bevat 40 % alcohol, maar bij een pil valt onmogelijk te zeggen hoeveel stof of welke drugs ze bevat. “Mdma komt als kristallen voor. Hier worden bestanddel­en aan toegevoegd om ze vervolgens tot tabletten te persen. De kleur is niets meer dan een kleurstof dat geen enkel effect heeft. Dat maakt het net zo gevaarlijk. De ene pil van pakweg Moncler kan geen effect hebben en bij de volgde kan het mdma-gehalte de grenswaard­en overschrij­den. Of het tablet kan zelfs nog andere drugs bevatten”, waarschuwt Joy Eliaerts.

 ?? ??
 ?? FOTO WOUTER APPELTANS/OPGROEIEN ?? Het nieuwe Kindboekje
van Kind en Gezin.
FOTO WOUTER APPELTANS/OPGROEIEN Het nieuwe Kindboekje van Kind en Gezin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium