Het Belang van Limburg

Bryan werkt en traint zo hard dat hij belasting op leegstand moet betalen

- Gunter Willekens

De 22-jarige Bryan kocht in 2021 een appartemen­tje op de Ringlaan in Lummen, dat hij renoveerde. De werken waren klaar in april 2022. “Ik heb in mei 2022 bij het gemeentebe­stuur gemeld dat ik mijn hoofdverbl­ijfplaats wilde veranderen. Een wijkagent kwam langs om te zien of ik er daadwerkel­ijk woonde”, vertelt Bryan. “Hij heeft me daar ook een paar keer gezien. Ik heb hem mijn appartemen­t getoond, maar dat vond hij blijkbaar zo sober aangekleed, dat hij liet weten nog eens terug te komen. Hij twijfelde of ik daar wel echt woonde.” Bryan geeft toe dat hij niet vaak in zijn appartemen­t is. “Ik moet als crosser vaak trainen of wedstrijde­n rijden in het buitenland. En daarnaast sta ik bij mijn vader in de schrijnwer­kerij, of ben ik bij mijn lief. Maar we zijn nu een jaar verder, en het onderzoek is nog altijd niet afgelopen.” Vorige week kreeg Kempeneers een rekening van 1.100 euro leegstands­belasting gepresente­erd.

NOG NIET OPGELOST

Volgens de gemeente zijn ze bij de toewijzing van de belasting niet over één nacht ijs gegaan: “Er zijn zestig controles uitgevoerd tussen juni 2022 en maart 2023 en de heer Kempeneers was slechts drie keer ter plaatse. Hij verblijft niet regelmatig op dit adres.”

We vroegen Bryan om foto’s van het meubilair en de meters voor gas, water en elektricit­eit. Hij maakte ook een petitie op, onderteken­d door de buren, als bewijs dat hij er toch regelmatig is. Maar de gemeente Lummen laat zich niet vermurwen. “De foto’s met de meterstand­en tonen aan dat hij amper energie verbruikt”, zeggen ze daar. “Hij verbruikt te weinig stroom om een koelkast te laten draaien en hij verbruikte amper water.”

“Maar dat komt omdat ik er alleen slaap, hé”, zegt Bryan. “Het enige water dat ik verbruik, is om mijn wc door te spoelen. En behalve mijn koelkast is er inderdaad niets dat ik in het stopcontac­t heb gestoken.”

Bryan heeft drie maanden de tijd om bezwaar in te dienen tegen de beslissing van het gemeentebe­stuur. Hij kan ook beroep aantekenen bij het ministerie van Binnenland­se Zaken, bij de Directie Instelling­en en Bevolking. Die zal dan opnieuw uitgebreid onderzoek doen om te bepalen of Kempeneers in aanmerking komt voor domicilie op dit adres.

“Als er in de toekomst bewijs is dat meneer zijn hoofdverbl­ijfplaats daar heeft, dan kan hij zonder problemen zijn domicilie op dat adres krijgen”, aldus nog het gemeentebe­stuur. Misschien moet Bryan maar eens een gezinnetje stichten. Of iets makkelijke­r: een halfvolle bak bier in de keuken zetten en de afwas laten staan...

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Bryan Kempeneers kreeg van de wijkagent te horen dat zijn appartemen­t te sober was ingericht en volgens de gemeente gebruikte hij amper elektricit­eit. “Ik kom er ook alleen om te slapen”, zucht Bryan.
FOTO RAYMOND LEMMENS Bryan Kempeneers kreeg van de wijkagent te horen dat zijn appartemen­t te sober was ingericht en volgens de gemeente gebruikte hij amper elektricit­eit. “Ik kom er ook alleen om te slapen”, zucht Bryan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium