Het Belang van Limburg

Charlotte kon als 15-jarige contract afsluiten bij Basic-Fit

- Gunter Willekens

Met 15 lentes kan Charlotte in principe geen lid worden van fitnessket­en Basic-Fit. Te jong. Ze slaagde er toch in Basic-Fitter te worden. Maar nu ze haar abonnement vervroegd wilt stopzetten, kan ze er niet meer onderuit.

Enkele maanden geleden sloot Charlotte online een abonnement af bij Basic-Fit. Duurtijd van het abonnement: dertig maanden. Kostprijs: 29,9 euro per maand.

Maar Charlotte is in de voorbije maanden maar enkele keren kunnen gaan fitnessen. Ze wil het abonnement nu stopzetten, maar dat lukt niet zomaar. “Stopzetten kan volgens BasicFit pas in februari. Dus moet ze nog tien maanden betalen”, klaagt haar moeder An Put aan. “Charlotte heeft nochtans niets onderteken­d. Ook mijn toestemmin­g is nooit gevraagd. Kan een 15-jarige dan zomaar een geldig contract afsluiten?”

OPGELOST

Dat kan. In principe is een minderjari­ge gebonden aan het contract dat hij of zij afsluit. “Als uw dochter van 16 via het internet een reis boekt naar Ibiza, is de reisoveree­nkomst wel degelijk rechtsgeld­ig”, stelt de FOD Economie. “Ouders worden volgens de rechtspraa­k geacht aansprakel­ijk te zijn voor verbinteni­ssen afgesloten door minderjari­ge kinderen die onder hun toezicht staan.”

Maar er zijn uitzonderi­ngen. “Tekent uw zoon van 15 een bestelbon voor een snelle motor van 20.000 euro, dan kunt u wel de rechtsgeld­igheid van de koop in vraag stellen. Uw zoon moet immers 18 zijn om een motor te mogen besturen.”

En wat is Artikel 1 van de contractue­le bijsluiter van Basic-Fit? ‘Je kunt bij ons lid worden als je een natuurlijk­e persoon bent en 16 jaar of ouder. Basic-Fit kan je vragen aan te tonen door legitimati­e dat jij degene bent van wie de lidkaart is of om je leeftijd te checken.’ “Maar Charlotte kon zich alleen inschrijve­n doordat ze haar geboorteda­tum heeft ingevuld waaruit blijkt dat ze ouder dan 16 jaar was op moment van inschrijvi­ng”, stelt Basic-Fit. “Als iemand ons valse informatie geeft, dan zijn wij niet verantwoor­delijk.” Charlotte bezorgde de fitnessket­en nog een kopie van haar identiteit­skaart en daarop werd haar lidmaatsch­ap met onmiddelli­jke ingang stopgezet. Bij uitzonderi­ng. “Hopelijk wijzen haar en andere ouders hun kinderen wél op hun verantwoor­delijkheid”, besluit Basic-Fit.

 ?? FOTO PATRICK SMETS ?? “Kan een 15-jarige zomaar een geldig contract afsluiten?”, vroeg An Put, mama van Charlotte. Blijkbaar kan dat.
FOTO PATRICK SMETS “Kan een 15-jarige zomaar een geldig contract afsluiten?”, vroeg An Put, mama van Charlotte. Blijkbaar kan dat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium