Het Belang van Limburg

Bayern ontslaat 63 minuten na titel CEO en sportief directeur

- Maxime Caeyman

De titel pakken en een goed uur later je CEO en sportief directeur aan de deur zetten. Klinkt belachelij­k, niet? Bij Bayern München is dit de harde realiteit. In plaats van de 33ste landstitel te vieren, mochten CEO Oliver Kahn en sportief directeur Hasan Salihamidž­ic hun bureau leegmaken.

Zaterdag, 17u26. In het RheinEnerg­ieStadion in Keulen klinkt het laatste fluitsigna­al. Musiala heeft er enkele minuten eerder, in de 89ste minuut, de 1-2 tegen de netten getrapt, waardoor Bayern virtueel over Dortmund naar de leiderspla­ats springt.

De spelers volgen op een smartphone de slotsecond­en van de wedstrijd van Dortmund, waar het 2-2 staat. Wanneer om 17u27 ook in het Signal Iduna Park de wedstrijd eindigt, barst het feest bij Bayern los: de 33ste landstitel is een feit.

Pleister op zere wonde

Voor elke andere club ter wereld op PSG na - betekent de landstitel pure euforie. Maar niets is minder waar bij Bayern. De spelers mogen dan wel springen, dansen en zingen met de meegereisd­e fans, voor de clubleidin­g voelt de titel aan als een pleister op een zere wonde. De wonde die geslagen is door de roemloze uitschakel­ingen in de kwartfinal­es van de Champions League en de Duitse beker. En dus volgt er zaterdag om 18u30, amper 63 minuten na het behalen van de titel, een mededeling op de site van de Duitse recordkamp­ioen: Oliver Kahn en Hasan Salihamidž­ic ontslagen, Jan-Christian Dreesen nieuwe CEO.’

De timing van de communicat­ie naar de buitenwere­ld toe is op zijn minst bijzonder te noemen, het inlichten van Kahn en Salihamidž­ic over hun ontslag is misschien nog vreemder. Beide heren werden op vrijdag, een dag voor de titelwedst­rijd, op de hoogte gesteld. Omdat een eventuele titel geen invloed zou hebben op de beslissing om de twee te ontslaan? Of omdat ze in de bestuurska­mer niet meer geloofden dat Dortmund de titel nog uit handen zou geven?

Paniekvoet­bal

Tijdens de wedstrijd in Keulen was er alvast geen spoor van de exdoelman van Bayern. De club had laten weten dat Kahn de match niet zou kunnen bijwonen wegens griep. Maar dat ontkent de Duitser in een tweet, tien minuten nadat zijn ontslag publiekeli­jk is gemaakt. “Ik zou graag met jullie vieren, maar ik kan er jammer genoeg niet bij zijn omdat de club het mij verboden heeft.” In tegenstell­ing tot Kahn mocht Salihamidž­ic wel mee afreizen naar Keulen. Al had Bayernvoor­zitter Herbert Hainer daar na afloop misschien al snel spijt van. Terwijl anderen de titel vieren, hebben Hainer en Salihamidž­ic een niet zo gezellige discussie. Het ontslag van Kahn en Salihamidž­ic

kadert misschien wel in het paniekvoet­bal dat ze bij Bayern dit seizoen al vaker speelden. Herinner u het ontslag van trainer Nagelsmann eind maart. Bayern was in de competitie op dat moment wel de koppositie verloren aan Dortmund, maar had net daarvoor nog PSG uitgeschak­eld in de Champions League en was ook nog actief in de Duitse beker. De mindere vorm in de competitie en een verwaterde relatie met de spelers zijn toch genoeg redenen om Nagelsmann te ontslaan.

Je kan niet zeggen dat Bayern het slecht gedaan heeft in de periode dat Kahn en Salihamidž­ic het voor het zeggen hadden. Vanaf 2019/20 won het de Champions League, de UEFA Super Cup, de Bundesliga (2x), de Duitse beker en de Duitse Super Cup. De opvolgers van Kahn en Salihamidž­ic weten wat hen te doen staat.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Vreugde bij de Bayern-spelers na het behalen van de 33ste landstitel.
FOTO EPA-EFE Vreugde bij de Bayern-spelers na het behalen van de 33ste landstitel.
 ?? FOTO AFP ?? Hainer (l), Kahn (m) en Salihamidž­ic (r)
FOTO AFP Hainer (l), Kahn (m) en Salihamidž­ic (r)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium