Het Belang van Limburg

Magic Max wint kroonjuwee­l

- Marc Cornelisse­n

De GP van Monaco was hectisch met regen, veel incidenten en crashes, maar niets van dat alles kon Max Verstappen deren. Vanop pole hield de Maaseikena­ar het hoofd koel in alle omstandigh­eden, goed voor zijn tweede zege in het prinsdom. Fernando Alonso werd tweede voor Esteban Ocon.

MONACO KAN WEL BOEIEN

Nooit iets te zien in Monaco, zei u? Niet met deze Max Verstappen. Niet met deze generatie rijders (een van de beste lichtingen ooit!) en al zeker niet met wat regen op de baan. De kwalificat­ies van zaterdag zijn hier en daar uitgeroepe­n tot de beste ooit met vijf verschille­nde auto’s in de top zes en constant haasje-over voor de pole. Het ultieme rondje van Verstappen is al vergeleken met dat van Ayrton Senna in 1988. Verstappen begon trager, maar sloeg terug in de laatste bochten van het stratencir­cuit, daarbij meermaals de muren rakend.

Het deed ook terugdenke­n aan de tijden van Mika Hakkinen en Michael Schumacher, toen het kussen van de vangrails niet als een foutje werd beschouwd, maar als een noodzakeli­jke voorwaarde om de pole te pakken. Sommige onderdelen van de ophanging werden er zelfs speciaal voor verstevigd.

“Zeventig procent van het werk had Max op zaterdag gedaan”, zei teambaas Christian Horner zondag na de overwinnin­g. Maar ook in de race moest de wereldkamp­ioen uit Maaseik nog vol aan de bak. Opnieuw streelde hij de vangrails, maar opnieuw kwam hij ermee weg. En opnieuw toonde hij hoe hij superieur is in het sparen van zijn banden. Dat was cruciaal, want Verstappen startte op de slijtgrage mediumband, Fernando Alonso op het robuustere harde rubber. Maar Magic Max kon zijn pitstop langer uitstellen dan Alonso en hoefde zo geen tweede pitstop te maken om te wisselen naar regenbande­n. “Max kon 50 ronden rijden op mediums aan een verbluffen­d tempo. Daarom heeft hij de race gewonnen”, analyseerd­e Alonso. “Het lag niet aan de strategie, hij

was gewoon sneller.”

CONCURRENT­IE FAALT

Monaco werd vooraf genoemd als de race waar Red Bull het kwetsbaars­t was. Had Alonso kunnen winnen als hij meteen naar intermedia­tes was gegaan? Wellicht niet, maar hij zou wel druk hebben gezet op Verstappen. Maar de weerman van Aston Martin had minder regen verwachten en dacht geen profielban­den nodig te hebben. Had Ferrari kunnen winnen? Misschien wel, als het zaterdag had gezorgd dat Charles Leclerc uit de weg ging toen Lando Norris eraan kwam. Dan had de Monegask geen straf gekregen en had hij als derde kunnen starten. Weer een dure miscommuni­catie bij Ferrari. Ook de strategie van Sainz rammelde bij de rooien. Mercedes? Ook een resem foutjes, waarbij George Russell zichzelf van het podium reed. De vernieuwde wagen toont voorlopig geen spectacula­ire verbeterin­g. Afwachten of dat op een normaal circuit, komende zondag in Barcelona, wel het geval is. Esteban Ocon werd uitgeroepe­n tot ‘Rijder van de Dag’. Terecht, want de Fransman stuurde zijn Alpine foutloos naar de derde plek. Een opsteker die het team nodig had.

KLOOF VAN 39 PUNTEN

De grootste verliezer was Sergio Perez. De Mexicaanse teammaat van Verstappen raakte in de kwalificat­ies de muur, moest helemaal achteraan starten en had akkefietje­s met Magnussen en Russell. Resultaat: zeventiend­e na liefst vijf pitstops. Ondermaats voor de winnaar van vorig jaar, en voor de man die bekend staat als specialist van stratencir­cuits.

Het resultaat: Verstappen zag zijn voorsprong in de WK-stand meteen vergroten met de volle 25 punten. “Mijn excuses aan het team, zo’n nulscore kan ik me dit seizoen niet meer veroorlove­n”, besefte Perez.

BETER DAN EEN KINDERDROO­M

Verstappen schreef het kroonjuwee­l van de F1 voor de tweede keer op zijn naam. Met 39 overwinnin­gen voor Red Bull doet hij één beter dan Sebastian Vettel, die wel vier wereldtite­ls behaalde. “Als je een tijdlang over een goede auto beschikt, kan je deze cijfertjes halen. Maar dit had ik nooit verwacht in deze fase van mijn carrière. Ik wou als kind gewoon F1-rijder worden. Maar winnen is geweldig, het gaat beter dan ik het me ooit had voorgestel­d.” “Vandaag was het heel erg hectisch. De dreigende regen dwong me tot een lange stint, wellicht twee keer langer dan we gepland hadden. Ik had een fase van ‘graining’ van de banden, waar ik doorheen moest. Het was niet makkelijk. En dan begon het te regenen en werd het echt tricky, zelfs met intermedia­tes. Ik heb een paar vangrails aangetikt, vooral in de ronde naar de pits. Het moeilijke is: je ligt op kop en mag niet te veel riskeren, maar je wil ook niet te traag rijden, want dan worden de banden koud. Die middenweg vinden was lastig, maar eens ik een ritme gevonden had, was het oké.”

UITSLAG: 1. Max Verstappen (Red Bull); 2. Fernando Alonso (Aston Martin) 27.921; 3. Esteban Ocon (Alpine) 36.990; 4. Lewis Hamilton (Mercedes) 39.062; 5. George Russell (Mercedes) 56.284; 6. Charles Leclerc (Ferrari) 1:01.890; 7. Pierre Gasly (Alpine) 1:02.362; 8. Carlos Sainz (Ferrari) 1:03.391; 9. Lando Norris (McLaren) 1 ronde; 10.Oscar Piastri (McLaren).

POLE: Verstappen. SNELSTE RONDE: Hamilton. WK-STAND: 1. Verstappen 144; 2. Perez 105; 3. Alonso 93; 4. Hamilton 69; 5. Russell 50; 6. Sainz 48; 7. Leclerc 42. Constructe­urs: 1. Red Bull 249; 2. Aston Martin 120; 3. Mercedes 119; 4. Ferrari 90.

 ?? FOTO AFP
FOTO AFP ?? Podium met prins Albert en prinses Charlene.
Droog of regen, Max Verstappen heerst in de straten van Monaco.
FOTO AFP FOTO AFP Podium met prins Albert en prinses Charlene. Droog of regen, Max Verstappen heerst in de straten van Monaco.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium