Het Belang van Limburg

Met een machtige sprint hamerde Gerben Thijssen zijn naam op de erelijst van de Ronde van Limburg.

Een haperende Tim Merlier en een sputterend­e Caleb Ewan beten zich vast in het spoor van de Genkenaar, maar konden er niet voorbij.

-

Ewan versus Merlier versus Thijssen. De 75ste editie van de Ronde van Limburg kondigde zich aan als een strijd tussen twee gevestigde spurttitan­en en een opkomende Limburgse lefgozer. En het was die laatste die op de Eeuwfeestw­al in Tongeren met krachtige slagen naar de finish denderde. Een gouwgenoot die de jubileumed­itie van de grootste eendagskoe­rs van zijn provincie wint? Dat is nog eens Limburgse geschieden­is schrijven.

Gerben Thijssen: “Ongeloofli­jk wat er met me gebeurt als ik de finishlijn ruik. Weet je dat ik me de hele wedstrijd absoluut niet goed voelde? Ik durfde het nauwelijks te zeggen tegen mijn ploeggenot­en, maar het ging gewoon niet. Uiteindeli­jke biechtte ik het wel op aan Boy van Poppel, die vervolgens de hele wedstrijd op me inpraatte. Ook in de laatste ronde nog. Komaan Gerben, als jij je niet goed voelt, dan zijn er veel die zich niet goed voelen. Kijk maar eens hoe weinig volk er nog in het peloton zit. Dat klopte ook, de groep was zwaar uitgedund. Nu moet ik hem dus helemaal gelijk geven (lacht). Blijkbaar zat er inderdaad nog voldoende in de tank om de zege

binnen te halen.”

Bocht

Er zijn twee sprinten in Tongeren. Eentje voor de bocht op 200 meter van de meet en eentje naar de finishlijn. Die eerste sprint werd overduidel­ijk gewonnen door het Soudal - Quick Step van Merlier, dat met een versmachte­nde snelheid de meute op een rij zette. Merlier had bij het ronden van de bocht zelfs wat voorsprong, maar moest vol in de remmen toen de gele boarding plots veel dichterbij kwam dan gewenst.

En dat was het moment van Thijssen: “Ik zag het inderdaad gebeuren. Opnieuw speelde Boy van Poppel een centrale rol in mijn aanpak van die bocht. Hij peperde me tot twintig keer toe in dat ik van links naar binnen moest afsnijden, om dan snelheid te pakken in het oplopende stuk. Dat was een totaal andere lijn dan Merlier, die de binnenboch­t nam, maar aan de buitenkant moest wijken voor de nadarafslu­iting. Ik kan niet genoeg benadrukke­n hoe Boy me vandaag en al zo vaak door de koers heeft geleid.”

Wisselfest­ival

De Ronde van Limburg was een feest, een festival van blije Limburgers

die hun koers steeds meer appreciëre­n. Het was over de koppen lopen bij het zomerse weer. Rondedorp Borgloon ontplofte van de gezellighe­id, de springkast­elen en terrasjes rond het parcours schoten als paddenstoe­len uit de grond. Qua wielervibe­s voor het nakende EK van 2024 in Limburg kon dit al tellen.

Thijssen: “Het volk langs de weg was fantastisc­h. Het is voor mij voor het eerst dat mensen me herkennen en mijn naam roepen. Dat is een nieuwe ervaring waar ik aan moet wennen. Ook aan mijn status binnen de ploeg trouwens. Het blijft vreemd dat men alles in het werk stelt om mij te bedienen: als ik moet plassen, stoppen ze. Wil ik drinken, dan halen ze het. Dat is leuk, maar het is meteen ook de druk die op een kopman ligt. Vroeger had ik het daar moeilijk mee, maar nu kick ik er werkelijk op.”

Fietswisse­ls

Er was trouwens nog een ander festival aan de gang onderweg: een festival van fietswisse­ls bij Caleb

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium