Het Belang van Limburg

Daar zijn vrienden voor: ex-schansspri­nger duwt Roglic

- Hans Jacobs, Jan-Pieter De Vlieger, Hugo Coorevits

Meznar en Roglic

Geen ogenblik twijfelde Mitja Meznar toen hij zijn vroegere buddy Primoz Roglic zaterdag in nood zag, nadat zijn ketting er was afgelopen tijdens de allesbesli­ssende klimtijdri­t in Tarvisio. Hij duwde hem weer op gang. “Ik stond eerst perplex toen hij voet aan grond zette. Dan reageerde ik instinctie­f ”, vertelt hij in een podcast op de Sloveense radio. De plek van de klimtijdri­t riep herinnerin­gen op aan de wereldtite­l schansspri­ngen bij de juniores, die Meznar zestien jaar geleden samen met Primoz Roglic en nog twee andere Sloveense schansspri­ngers binnenhaal­de. De bewuste schans ligt in Planica, nog in Slovenië, zo’n 15 kilometer verder dan Tarvisio. Hun gezamenlij­ke wereldtite­l was de laatste zege van Roglic voor hij zich omschoolde tot wielrenner. Roglic en Meznar waren absolute top, maar na een zware val moest Roglic zijn carrière als schansspri­nger beëindigen. Het plan was om naar Roglic te komen kijken en hem aan te moedigen. Maar hoe kon Meznar plots op de bewuste plek komen? Want in de zone mocht geen publiek staan. Meznar heeft er een logische uitleg voor. Omdat er geen wagens noch toeschouwe­rs met fietsen waren toegelaten, klom hij te voet naar de top van Monte Lussari. Althans, dat was het plan. “We wilden Primoz aanmoedige­n. Ik raakte de weg kwijt en belandde op een paadje in de bossen. Dat bracht mij uiteindeli­jk op de plek waar Primoz reed.” Meznar wordt in Slovenië op gepaste wijze bedankt voor zijn vriendendi­enst: een fastfoodke­ten uit Ljubljana geeft hem een jaar lang gratis burek, de typische, hartige bladerdeeg­pastei.

Thomas en Cavendish

Is het logisch dat Geraint Thomas (Ineos) de sprint aantrok voor Mark Cavendish (Astana), en hem zo aan de winst hielp in zijn laatste Giro-rit? Neen. Maar is het vreemd dat hij dat deed? Dat ook niet.

“In mijn podcast (Watts occurring) had ik voorspeld dat hij zou winnen, dus ik moest dat doen uitkomen”, zo lachte Thomas na zijn lead out in Rome. “Ik zat in zijn buurt en zag dat hij enkel Luis León Sánchez bij zich had. Ik dacht: laten we een broeder helpen.”

Thomas speelde met plezier de lead out van Cav. Beiden vielen elkaar in de armen. “Ik vroeg hem voordien half serieus, half grappend: zou het niet leuk zijn om

 ?? FOTO RR ?? Mitja Meznar en mechanicie­n Tessel Sprengers duwen latere winnaar Primoz Roglic weer op gang.
FOTO RR Mitja Meznar en mechanicie­n Tessel Sprengers duwen latere winnaar Primoz Roglic weer op gang.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium