Het Belang van Limburg

Heldere vuurbol te zien boven Limburg

- Thomas Jansen

METEOOR Het was even schrikken voor Truienaar Ben Croughs. Terwijl hij op vakantie was, meldde z’n bewakingsc­amera dat er ’s nachts beweging was in z’n achtertuin. Het bleek een vuurbol te zijn. Maar wat is dat precies?

Truienaar Ben Croughs kreeg op vakantie in Denemarken bericht dat de bewakingsc­amera in de achtertuin beweging gedetectee­rd had. “Om negen minuten over drie ’s nachts”, vertelt hij. Bij het bekijken van de beelden zag Ben hoe een groene lichtflits door de lucht raasde. “Ik had geen idee wat het was. Daarom heb ik de beelden op Twitter gezet en om toelichtin­g gevraagd.”

In de tweet tagt Ben onder meer Lieven Scheire en Frank Deboosere. De VRT-weerman op rust reageerde vrijwel meteen. “Een heldere vuurbol!”. Dat bevestigt ook Philippe Mollet van Volkssterr­enwacht Mira. “Er waren heel wat gelijkaard­ige waarneming­en in Nederland, Vlaanderen, het Duitse Rurhgebied en zelfs Engeland.”

Vallende ster

Maar wat is dat nu precies, zo’n vuurbol? “Het is een brokstuk dat door de enorme wrijving met de dampkring gloeiend heet wordt en daardoor opbrandt”, vertelt Mollet. “In de volksmond spreken we eerder van meteoor of vallende ster. Het opbranden gebeurde wellicht op zo’n 80 tot 120 kilometer van het aardopperv­lak. Dat verklaart ook waarom het fenomeen zichtbaar is van Engeland tot Duitsland. Vermoedeli­jk gaat het hier op een brokstukje van zo’n 5 tot 25 centimeter groot.” Echt uitzonderl­ijk is zo’n vuurbol niet. Volgens Mollet komen ze zelfs meerdere keren per week voor. Alleen wordt het lang niet zo vaak waargenome­n. “Om het te zien, moet het al nacht én helder zijn”, zegt hij.

 ?? FOTO RR ?? De vallende
ster was goed te zien
omdat het een heldere nacht was en werd zo zelfs gefilmd door
een bewakingsc­amera.
FOTO RR De vallende ster was goed te zien omdat het een heldere nacht was en werd zo zelfs gefilmd door een bewakingsc­amera.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium