Het Belang van Limburg

Onderzoek naar PFAS rond Hasseltse bedrijvenz­one

- Dirk Jacobs

VERVUILING Bewoners in een straal van 500 meter rondom de vroegere bandenopsl­ag Wilms aan de Scheepvaar­tkaai in Hasselt hebben een brief in de bus gekregen over een mogelijke PFAS-vervuiling.

De brand bij Wilms dateert van midden juli 1994. In het krantenart­ikel van destijds valt te lezen dat de Hasseltse brandweer alleen water uit het Albertkana­al gebruikte om te blussen, om te voorkomen dat er blusschuim in het kanaal zou geraken. Later op de avond legde de civiele beschermin­g echter wel een schuimtapi­jt aan rondom de site.

Geen putwater

Net over dat schuim gaat de mogelijke PFAS-verontrein­iging nu. OVAM meldt in een brief die de stad Hasselt in een straal van 500 meter rondom de plek verdeelde, dat er een onderzoek naar perfluorve­rbindingen (PFAS) is gebeurd. Daarbij zouden verhoogde waarden zijn vastgestel­d die voor omwonenden een risico inhouden bij herhaaldel­ijke blootstell­ing. Toch staat ook in de brief dat de resultaten geruststel­lend zijn waardoor ‘no regret’-maatregele­n voor bodemgebru­ik niet nodig zijn. Alleen voor het gebruik van putwater zijn er aanbevelin­gen. “U sluit beter aan op de openbare waterleidi­ng als dat kan, luidt het. En een zwembad vullen of moestuin water geven vanuit een put, is ook niet raadzaam.

Overkant

Toch zijn er nog onderzoeke­n op de site gepland. “Wel, als er ooit blusschuim is gebruikt, gebeuren deze onderzoeke­n blijkbaar”, klinkt het op het Hasseltse stadhuis. De stad heeft toch wat bedenkinge­n bij de werkwijze. “Omdat we brieven moeten uitdelen in een straal van 500 meter rondom de mogelijke PFAS-vindplaats, moesten we zelfs aan de overzijde van het kanaal gaan bussen. Maar tot daar kan de PFAS nooit geraakt zijn. Daarnaast is het gelukkig ook zo dat er weinig mensen effectief binnen die straal wonen. Aan de kant Scheepvaar­tkaaiGrote Ring liggen vooral bedrijven en scholen. Vaste bewoners zijn daar eerder beperkt en er zijn al quasi zeker geen tuinen of zwembaden. We denken dus dat er weinig reden tot ongerusthe­id is.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? In de jaren ‘90 vond op deze site een brand plaats, waarbij PFAS-houdend schuim werd gebruikt.
FOTO SERGE MINTEN In de jaren ‘90 vond op deze site een brand plaats, waarbij PFAS-houdend schuim werd gebruikt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium