Het Belang van Limburg

Sint-Truiden stopt met onbeperkt gratis ondergrond­s parkeren

- Jozef Croughs

Deze week stopt in Sint-Truiden het onbeperkt gratis parkeren in parkeergar­ages Centrum en Gazo. “De inkomsten van deze parkings zijn nodig voor het budget van de stad”, klinkt het. Tegen de zomer komt er een parkeergel­eiding.

Het gratis ondergrond­s parkeren werd als proefproje­ct ingevoerd door toenmalig waarnemend burgemeest­er Hilde Vautmans (Open Vld) om de handelaars na covid en in volle energiecri­sis een boost te geven. Het project loopt op 31 mei af, maar wordt niet verlengd. Voor beide parkings moet de stad op jaarbasis ruim 127.000 euro bijpassen aan Trupark. Op de 90 Shop & Go-parkeerpla­atsen kan men blijvend de volledige week een uur gratis parkeren. Vautmans, intussen weer schepen van Middenstan­d en Handel, stelt dat de handelaars en marktkrame­rs nochtans lovend waren over het proefproje­ct. “Maar het kost natuurlijk ook geld. We willen nadenken om op andere plaatsen eventueel gratis parkeren voor één of twee uur toe te laten.”

Winkelpers­oneel

Maar volgens coalitiepa­rtner N-VA miste het gratis parkeren zijn doel. “Na zes maanden was het hoog tijd voor een grondige evaluatie”, zegt raadslid Jo François, tot vorige maand nog schepen van Lokale Economie. Hij wordt daarin bijgetrede­n door

Gunther Dauw, huidig schepen in die functie. “Het eerste gratis uur, blijft wel behouden. Uit de evaluatie is gebleken dat het opzet volledig de doelstelli­ng voorbijsch­oot. Met de NMBS was afgesproke­n dat de Gazo-parking betalend werd van zodra de beide stationspa­rkings betalend werden. Tijdens dit proefproje­ct was de Gazo-parking echter gratis en dan parkeerden pendelaars hun auto natuurlijk niet op de betalende stationspa­rkings. Daarbij werden de plaatsen van betalende huurders ingenomen in de Gazo-parking.”

Eenzelfde vaststelli­ng deed N-VA in parking Centrum. “De bezettings­graad was zeer hoog, maar dat waren vooral auto’s van personeels­leden van de bestaande horeca en winkelzake­n in het centrum. Dat was niet de bedoeling. Kortom: het gratis parkeren in de centrumpar­king is niet nuttig voor de consument, die geraakt er niet.”

Parkeergel­eiding

De stad is wel volop bezig met een beter parkeergel­eidingssys­teem. Dat systeem leidt bezoekers via dynamische borden naar de parkings Stayen, Gazo, Veemarkt en later ook parking Stadsrand. Die borden moeten tegen de zomer operatione­el zijn. De leidingen liggen, de software is er, het is alleen nog wachten op enkele borden. “Parking Stadsrand wordt aangelegd op de Hasseltses­teenweg waarvan de twee rijvakken worden heringedee­ld in (180) gratis langdurig parkeerpla­atsen”, zegt Gijs Moors, directeur van het Agentschap Wegen en Verkeer. “Op termijn zal dan alle verkeer op de N722 van en naar de N80, worden teruggebra­cht tot één rijbaan. De stad zal er een parking aanleggen. Wij plaatsen een aantal snelladers voor elektrisch­e wagens”, besluit Moors.

 ?? FOTO JCR ?? Schepen Gunther Dauw vindt dat het gratis ondergrond­s parkeren zijn doel mist. De plaatsen werden ingenomen door personeel van winkels en horeca.
FOTO JCR Schepen Gunther Dauw vindt dat het gratis ondergrond­s parkeren zijn doel mist. De plaatsen werden ingenomen door personeel van winkels en horeca.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium