Het Belang van Limburg

Geen extra subsidie voor judoclub Gruitrode

- Roger Dreesen

SPORTLOKAA­L De vraag van judoclub Gruitrode vzw om een bijkomende subsidie van 90.000 euro voor de bouw van hun judolokaal wordt niet toegekend. Na een stevig debat in de gemeentera­ad, werd het punt afgevoerd.

Vereniging­en die een eigen infrastruc­tuur bouwen, kunnen rekenen op een gemeenteli­jke subsidie van 33% van de kosten. Judoclub Gruitrode ontving 479.090 euro voor de bouw van hun nieuwe dojo in de sportzone in Meeuwen. De totale bouwprijs is geraamd op 1,75 miljoen euro.

Door de vertraging bij het indienen van de vergunning van de nieuwe dojo waren de bouwkosten gestegen. “De niet te voorziene inflatie en hoge prijzen als gevolg van corona en de oorlog in Oekraïne deden de rest. Met deze dading komen we tegemoet aan hun vraag”, zegt schepen Ilse Wevers (cd&v).

Ilse Hindrix (N-VA) trekt in twijfel of de gemeente wel in gebreke bleef. “Naast de niet gefundeerd­e en de dreigende dading ontbreekt een degelijk extern juridische onderbouwi­ng voor deze beslissing”. Ook Groen onderschri­jft deze motivering.

Jan Schonkeren (OO) verdenkt de meerderhei­d van “politiek opportunis­me en juridische valsheid.” Bij goedkeurin­g zal hij naar de onderzoeks­rechter stappen om klacht neer te leggen. “Het subsidiere­glement laat geen extra betoelagin­g toe. Bovendien klopt dit dossier juridisch niet. Het is moreel verwerpeli­jk dat judoclub Gruitrode, onder bedreiging van een juridische procedure, een bijkomende subsidie van 90.000 euro verkrijgt.”

Na een debat op het scherp van de snee werd een schorsing aangevraag­d en het agendapunt verdaagd. “We passen de toekenning van deze subsidiëri­ng toe in de geest van het reglement. Door dit uitstel krijgt elke fractie tijd het dossier grondig te onderzoeke­n,” besluit burgemeest­er Goossens (cd&v). Of de subsidieaa­nvraag nog terugkeert naar de gemeentera­ad is onduidelij­k.

 ?? FOTO ROGER DREESEN ?? Judoclub Gruitrode bouwt in eigen regie een nieuwe dojo in de sportzone van Meeuwen.
FOTO ROGER DREESEN Judoclub Gruitrode bouwt in eigen regie een nieuwe dojo in de sportzone van Meeuwen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium