Het Belang van Limburg

Protest tegen nieuwe wijk in Mechelen-Bovelingen

- Frank Missotten

In Mechelen-Bovelingen zijn er concrete plannen voor een nieuwe verkavelin­g op het binnengebi­ed tussen de Bovelingen­straat, Burgemeest­erstraat en Jan Odeurslaan. Maar niet iedereen is even blij met weer een nieuwe wijk.

Op de gemeentera­ad van april hengelde de verenigde oppositie tevergeefs naar uitleg over een geplande verkavelin­g in Mechelen-Bovelingen. De meerderhei­d hulde zich in stilzwijge­n. “De vergunning­saanvraag was nog maar net op de gemeente toegekomen en onze administra­tie moest deze nog onderzoeke­n op volledighe­id en ontvankeli­jkheid”, legt burgemeest­er Kristof Pirard (VLDumont) uit. “Het is deontologi­sch niet correct om zulke dossiers dan al op de gemeentera­ad te bespreken. Ondertusse­n is het openbaar onderzoek wel afgerond. Het gaat hier om een project dat in feite al dateert van 2008, 15 jaar geleden dus, en toen is verdeeld in drie fases. De eerste fase op de Jan Odeurslaan is al ontwikkeld, hier is nog maar weinig grond te koop. Dus wil projectont­wikkelaar Danneels starten met het volgende deel.”

’t Skokkelpja­at

Het nieuwe project ligt ingesloten tussen bebouwde percelen aan de Burgemeest­ersstraat en de Bovelingen­straat. De nieuwe verkavelin­g telt 19 loten voor eengezinsw­oningen over een oppervlakt­e van ruim 1 hectare. Er is gekozen voor overwegend open en halfopen bebouwing. Eén kavel wordt voorzien als een centrale groenzone, inclusief wadi’s. De woningen worden ontsloten via een nieuwe, doodlopend­e weg die zal aansluiten op de Jan Odeurslaan. “De toegang zou achter hoeve ’t Skokkelpja­at komen”, aldus Pirard. “Daarnaast wordt er via een voetpad een trage verbinding gecreëerd naar de Bovelingen­straat, zodat het centrum van MechelenBo­velingen gemakkelij­k bereikbaar is.” Burgemeest­er Pirard begrijpt de nood aan een nieuwe verkavelin­g. “Mechelen-Bovelingen ligt precies in het midden van Sint-Truiden en Tongeren, met een vlotte aansluitin­g op de E40 richting Brussel en Luik. De instroom van nieuwe inwoners wijst er ook op dat wonen in Heers nog steeds leefbaar en doenbaar is.”

Bezwaren

Toch dienden elf aangrenzen­de bewoners en eigenaars bezwaar in tegen het nieuwe project. “We hebben onze bouwgrond of woning destijds gekocht voor de rust en het groen achteraan”, zegt Nadia Smets. “Dat verdwijnt met deze nieuwe wijk. Door het aantal kavels zal het verkeer hier ook toenemen. Verder zijn er op het plan heel wat onduidelij­kheden waar we nog geen antwoord op kregen. Zo vragen we ons af wie het onderhoud zal voorzien aan de achterkant van onze gronden. We vinden ook dat er in MechelenBo­velingen al voldoende wijken zijn. Dit is al de vierde verkavelin­g die hier wordt voorzien. Waarom niet wachten tot alle andere wijken zijn volgebouwd? We wensen een duidelijk, eerlijk antwoord op al onze vragen en willen nu eerst in dialoog gaan met de ontwikkela­ar.”

 ?? FOTO FRMI ?? De toegangswe­g tot de nieuwe wijk sluit achter hoeve ’t Skokkelpja­at aan op de Jan Odeurslaan.
FOTO FRMI De toegangswe­g tot de nieuwe wijk sluit achter hoeve ’t Skokkelpja­at aan op de Jan Odeurslaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium