Het Belang van Limburg

Ieder op zijn eigen erf

- Liliana Casagrande Reacties: dekern@hbvl.be

Of Bosland nu Nationaal Park wordt of niet, weten we pas dit najaar. Het dossier is alvast ingediend. Het masterplan was al in maart klaar, op een paar details na. Maar eind april sloeg de twijfel toe. Ineens haakten maar liefst drie van de zes betrokken gemeenten af. Het enthousias­me was omgeslagen in ongerusthe­id. Gevoed door het getouwtrek over stikstof. Plus het succes van de Boer-Burger-Beweging dat toevallig samenviel met de allerlaats­te vergaderin­gen. Dus konden de resterende gemeenten opnieuw naar de tekentafel trekken. Bob Nijs, cd&v-burgemeest­er van Lommel, heeft een stapel masterplan­nen op zijn bureau liggen. Met telkens minder gemeenten. Maar hij gelooft er nog in en houdt de deuren voor iedereen open.

In de commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement is het ontwerp van decreet gisteren bijgespijk­erd zodat er duidelijk in staat dat dit geen enkele impact mag hebben op vergunning­en. Niet voor wat in het park ligt, maar ook niet voor alles errond. Of dit volstaat, zal pas later duidelijk worden zodra iemand naar de rechtbank stapt. Want je kan nooit de juridische impact inschatten, nooit in het hoofd van een rechter kijken. Ook al noteer je letterlijk in een decreet dat een park eigenlijk niets voorstelt, dat het niet meer is dan een verzamelin­g bestaande natuur. Er komt geen nieuwe bij. Niet in het park en niet erbuiten. Voor Mieke Schauvlieg­e (Groen) is het “een groene strik”, voor Bruno Tobback (Vooruit) “een reeks borden langs de snelweg”. Te weinig dus. Maar ook binnen de meerderhei­d was er oppositie. Zelfs binnen één partij. Tinne Rombouts (cd&v) stemde tegen het decreet, haar partijgeno­ot Stijn De Roo voor. Enerzijds, anderzijds, maar dan zonder de nuance. Voor een keer geldt de particrati­e niet en doet een parlements­lid haar zin. Zelfs een onthouding was blijkbaar niet duidelijk genoeg voor Rombouts. Die eigenzinni­gheid zal wel door het partijhoof­dkwartier ingedekt zijn, maar het symbolisee­rt ook hoezeer cd&v worstelt met het verzoenen van natuur en landbouw. Dat zie je ook in de verdeelde houding van de cd&v-burgemeest­ers. Ieder op zijn eigen erf. De cd&v-burgemeest­er van Peer is tegen, die van Lommel is voor, die van Pelt twijfelde op een cruciaal moment en die van Leopoldsbu­rg wil graag, maar mag voorlopig niet. Hoe meer landbouwer­s in hun gemeente, hoe groter de twijfel.

Ach, laten we wachten op de eerste budgetten. Als straks blijkt dat een paar gemeenten met alle voordelen gaan lopen die bij een Nationaal Park horen, dan zullen er wel een paar bijdraaien. Later, na de verkiezing­en. Want tegen dan nog eens een bocht maken, is er eentje te veel.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium