Het Belang van Limburg

Boze mijnwerker­s trekken door Hasselt

- Phillip Pergens

Blauwe hesjes in het centrum van Hasselt. Een groep van de mijnwerker­sverenigin­g KS Vriendenkr­ing stapte gisteren naar het kantoor van de Federale Pensioendi­enst (FPD)om er hun dossier te overhandig­en. “Er is een aantoonbar­e fout gemaakt.”

Een grote groep ex-kompels trok gisterenvo­ormiddag door de Hasseltse straten. Ze stellen dat ze na de pensioenwe­t van 2020, waarbij ze extra mijnwerker­spensioen bedongen en een retroactiv­iteit van 10 jaar kregen doorgestor­t, recht hebben op nog meer geld. “De nieuwe wet zorgde voor een herbereken­ing van het pensioen. In tweede instantie werd een retroactiv­iteit berekend en uitbetaald. Maar ze gingen slechts terug tot 1 januari 2011 terwijl we aantoonden dat de fout al vanaf 1 januari 1991 bestaat”, zei voorzitter Roger Vanlook eerder deze week aan de leden.

“Misschien dat er ambtenaren en politici zijn die dit een normale gang van zaken vinden, toch zeker als het over mijnwerker­s gaat en niet over hun eigen verloning of pensioen. Maar wij denken daar anders over. Er is duidelijk én aantoonbaa­r een fout gemaakt. Daarom eisen wij ook een compensati­e die ingaat vanaf 1991.” Vanlook spreekt over het benadelen van de mijnwerker­s. “Wij vinden het nog steeds niet normaal dat ze mensen hun rechten, waar ze nota bene zelf hun sociale bijdragen voor betaald hebben, ontzeggen om ze dan met een kluitje in het riet te sturen. De periode van 1991 tot 2011 is voor ons een openstaand­e rekening. Diegenen die dit willen ontkennen, zullen merken dat wij niet van plan zijn ons te laten benadelen.” De Federale Pensioendi­enst communicee­rde eerder dat er geen dossier meer is. Tijdens het gerechteli­jk onderzoek naar financiele malversati­es bleef de vereniging oproepen om geld te storten voor de strijd om meer pensioen. Meer dan 2,5 miljoen euro, afkomstig van lidgelden en giften van mijnwerker­s, verdween van de rekeningen. Het parket vervolgt zes mensen in de fraudezaak. Ze zouden hebben meegewerkt aan het verduister­en van het vereniging­sgeld. Vooral ex-voorzitter Michel Dylst kon zich op die manier persoonlij­k verrijken.

Geen nieuwe elementen

“Waarom overhandig­en we dit dossier aan de pensioendi­enst? Zij hebben via de media en aan de mijnwerker­s gezegd dat er geen dossier is. We zijn ook niet vergeten dat zij altijd hebben volgehoude­n dat er niks aan de hand was, terwijl overduidel­ijk blijkt dat dit wél zo is”, aldus Vanlook. “Er was een bekendmaki­ng van de nieuwe voorzitter en we ontvingen een herhaling van de eerdere standpunte­n”, klinkt het bij de FPD. “Er werden geen nieuwe elementen aangebrach­t”, vertelt woordvoerd­er Vik Beullens. “De FPD blijft bij het eerder ingenomen standpunt. De herziening gebeurde binnen de bestaande wetgeving en deze werd correct uitgevoerd.”

Opnieuw giften gevraagd

Maar de vzw schiet wel opnieuw in actie. Opvallend is de verhuis van de maatschapp­elijke zetel. De vereniging was voorheen gevestigd op het adres van Robert C., een van de verdachten in het fraudedoss­ier. Vanaf 1 juni is KS Vriendenkr­ing ondergebra­cht in het oude mijngebouw op het Marktplein in Heusden-Zolder. Dat pand werd gerenoveer­d en ingericht als recreatie- en bedrijvenc­entrum. Voor het lokaal betalen ze maandelijk­s 500 euro, exclusief de waarborg en brandverze­kering.

Tot slot is er een nieuwe oproep om geld te storten. De resterende middelen (minder dan 7.000 euro in de kas na aftrek van alle facturen die recent betaald zijn, nvdr.) volstaan niet meer. “Het is te weinig om de nog volgende kosten op te vangen. Als bestuur zijn we genoodzaak­t om vrije giften te vragen om onze vereniging operatione­el te houden”, luidt het bij Vanlook

en co. Ze schatten dat ze dit jaar 25.000 euro voor de werking en 45.000 euro voor de juridische kosten nodig hebben.

 ?? FOTO RR ?? De ex-kompels stellen dat ze na de pensioenwe­t van 2020, waarbij ze extra mijnwerker­spensioen bedongen en een retroactiv­iteit van 10 jaar kregen doorgestor­t, recht hebben op nog meer geld.
FOTO RR De ex-kompels stellen dat ze na de pensioenwe­t van 2020, waarbij ze extra mijnwerker­spensioen bedongen en een retroactiv­iteit van 10 jaar kregen doorgestor­t, recht hebben op nog meer geld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium