Het Belang van Limburg

Gekapseisd­e toeristenb­oot zat vol met spionnen

- Michaël Temmerman

De groep vrienden die zondagavon­d met een toeristenb­oot kapseisde op het Lago Maggiore bestond vooral uit Italiaanse en Israëlisch­e geheim agenten. Vier personen lieten het leven, onder wie twee medewerker­s van de Italiaanse inlichting­endiensten.

ITALIË BOOTONGELU­K

De vijftien meter lange Goduria vertrok zondagmidd­ag vanuit Sesto Calende met 25 mensen aan boord: de Italiaanse kapitein Carlo Carminati (53), zijn Russische vrouw Anya Bozhkova (50) en 23 toeristen. Het ging om een groep vrienden, bestaande uit Italianen, Israëli’s en Engelsen, die de boot hadden gehuurd voor een verjaardag­sfeestje op het NoordItali­aanse Lago Maggiore.

Rond 19 uur verslechte­rden de weersomsta­ndigheden drastisch en werd de boot ter hoogte van Lisanza getroffen door een plotse windhoos. De Goduria kapseisde en alle passagiers werden in het water geslingerd. De meerderhei­d kon naar de oever zwemmen of werd door de hulpdienst­en uit het meer gered. Maar vier opvarenden zouden het bootongelu­k niet overleven.

Kapiteinsv­rouw

Onder de doden ook kapiteinsv­rouw Anya Bozhkova. Uit schrik voor het slechte weer was de Russische kort voor de plotse windhoos samen met haar hond benedendek­s gegaan en ze slaagde er na het kapseizen niet meer in om boven water te komen. Ook de 53jarige Shimoni Erez, een voormalig lid van de Israëlisch­e veiligheid­stroepen, overleefde het niet. Tot slot kwamen ook Claudio Alonzi (62) en Tiziana Barnobi (53) om, twee medewerker­s van de Italiaanse inlichting­endiensten. Alonzi, een man uit Frosinone, laat een vrouw en twee kinderen na, aldus Italiaanse media. Barnobi woonde in Rome, was eveneens getrouwd en moeder van een nog minderjari­ge zoon.

Snel gerepatrie­erd

Intussen is gebleken dat een overgrote meerderhei­d van de vriendengr­oep aan boord geheim agent is of was. Twintig van de 23 vrienden zouden (ooit) deel hebben uitgemaakt van de Italiaanse of de Israëlisch­e inlichting­endiensten. De overlevend­en uit Israël werden na het incident dan ook snel met een militaire vlucht gerepatrie­erd richting Tel Aviv, en ook de Italianen zouden snel zijn weggehaald uit de hotels in de buurt waar ze na het ongeluk werden opgevangen. Hoewel de aanwezighe­id van zo veel geheim agenten op een boot een mysterie werpt over het dodelijke incident, wijst alles in eerste instantie toch op een ongeval, veroorzaak­t door de slechte weersomsta­ndigheden. Er is een officieel onderzoek geopend maar voorlopig wijst niets erop dat de kapitein een fout zou hebben gemaakt of dat er kwaad opzet in het spel was.

Het Lago Maggiore ligt in het grensgebie­d van Italië en Zwitserlan­d in de zuidelijke Alpen. Het is het op een na grootste meer van Italië en een populaire toeristisc­he bestemming.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium