Het Belang van Limburg

Krullen zijn weer helemaal in

- Lieze Van Meerbeek

Gooi je stijltang maar buiten, want krullen zijn weer helemaal in tegenwoord­ig. Dat hebben we grotendeel­s te danken aan sterren als Harry Styles en Julia van K3, maar ook aan invloeden uit onverwacht­e hoek.

Pakweg tien jaar geleden werden krullen nog dagelijks aangevalle­n met de hitte van een stijltang. Krullend haar was not done, waardoor velen liever schade toebrachte­n aan hun haar dan met hun natuurlijk­e haartextuu­r over straat te lopen. Maar dat is tegenwoord­ig helemaal anders: krullen worden omarmd en zelfs gegeerd. Volgens Kimberly van Kim’s Hairboutiq­ue uit Heusden-Zolder is er veel meer vraag naar krullenkap­pers. Ook zij gaat van huis naar huis om haar klanten te voorzien van een prachtige krullenbos. “Julia, het nieuwste K3’tje, zit daar voor iets tussen”, zegt ze. “Sinds zij werd gekozen, worden kinderen met krulhaar niet meer gepest op de speelplaat­s, maar bewonderd. Kindjes krijgen meer interesse in hun krulletjes. De mama’s gaan daarin mee en willen ook hun eigen krullen in de verf zetten.”

Kinderen

Andrélica van DivineCurl­s in Antwerpen krijgt veel kinderen in haar kapperssto­el. “Vooral veel kindjes van gemixte etnische afkomst. Mama’s met steil haar weten vaak niet wat te doen met het haar van hun kind, dus ik geef hen advies.”

Maar de trend blijft niet beperkt tot vrouwen en kinderen. “Ook bij mannen is er een grotere vraag naar krullenkap­pers. Vooral jongens en mannen tussen zestien en dertig jaar oud kiezen steeds vaker voor een permanent”, vult Kimberly aan. “Ze kijken vooral naar de Turkse en Marokkaans­e gemeenscha­ppen. Ze gaan vaak voor een undercut, waarbij het haar aan de zijkanten en de achterkant van het hoofd kort wordt geschoren en het haar op de bovenkant langer blijft. Dat kapsel is al langer in, maar nu willen mannen vaak een krullenbos bovenaan. De undercut met krullen is nu bijna net zo populair als stekeltjes­haar vroeger.”

Lok per lok

Krullen zijn dus helemaal in. Maar voor je een afspraak boekt voor een permanent, pas op: ze zijn niet makkelijk te onderhoude­n. “Elke bos krullen is anders. Zelfs binnen dezelfde haardos krult elke lok op een andere manier. Daardoor heeft elk krullend kapsel ook een andere zorgbehoef­te: sommige hebben nood aan producten met proteïnen, andere dan weer aan vocht. Daarom vraag je best advies aan een krullenkap­per”, waarschuwt Kimberly.

Andrélica beaamt: “Er is wel een rode draad in het advies dat ik geef: hydrateren. Krullen zijn van nature vaak droger, waardoor flink hydrateren een goed idee is voor de meesten. De rest van de verzorging hangt volledig af van je krultype. Golvend haar verzorg je anders dan krullen, die je dan weer op een andere manier verzorgt dan kroeshaar.”

Wat doet een krullenkap­per anders dan traditione­le kappers? “Als krullenkap­per ga je lok per lok kijken naar hoe hard die krult. Het haar knip je ook op die manier: lok per lok.” Een nog opmerkelij­ker verschil is dat Kimberly droog knipt, in tegenstell­ing tot de meeste kappers. “Nat haar is steil, dus je weet niet hoe het haar valt wanneer het opdroogt.”

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? “Sinds Julia werd gekozen als nieuwste K3’tje, worden kinderen met krulhaar op de speelplaat­s niet meer gepest, maar bewonderd”, zegt krullenkap­per Kimberly.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR “Sinds Julia werd gekozen als nieuwste K3’tje, worden kinderen met krulhaar op de speelplaat­s niet meer gepest, maar bewonderd”, zegt krullenkap­per Kimberly.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium