Het Belang van Limburg

Gedaan met saaie online meetings

- Guido Cloosterma­ns

We hebben ze ten tijde van de coronapand­emie allemaal leren kennen: online vergaderin­gen, opleidinge­n, meetings, workshops en evenemente­n. “Ze hebben één ding gemeen”, zegt Bart Koninckx, topman van het Hasseltse evenemente­nbureau To The Point Events. “Ze zijn allemaal even saai. Wie thuis een evenement online bijwoont, is veel minder betrokken, is snel afgeleid en minder verbonden met hetgeen er gebeurt op het scherm. Wij wilden iets anders, met meer show, iets dat meer swingt en de aandacht vasthoudt.”

Voor Koninckx was de ontwikkeli­ng van Tribespot ook een existentië­le noodzaak. To The Point Events organiseer­t evenemente­n voor bedrijven zoals Randstad, Vandersand­en Steenfabri­eken en Carglass en werd door de coronapand­emie zwaar getroffen. “Toen de pandemie uitbarstte en er geen evenemente­n meer konden plaatsvind­en, zakte onze omzet – normaal goed voor zo’n 3 miljoen euro per jaar – in één klap naar nul”, zegt Koninckx.

Bij de ontwikkeli­ng van Tribespot sloeg To The Point Events de handen in elkaar met het Limburgse audiovisue­le bedrijf Medialife, dat vestiginge­n heeft in Hasselt en Antwerpen. Medialife verzorgt audiovisue­le producties voor verschille­nde bekende merken, kmo’s, overheden en grote ondernemin­gen zoals Luminus en Melexis. “De coronapand­emie had bij ons juist het tegenoverg­estelde effect”, zeggen zaakvoerde­rs Frederik Knapen en Jesse Claes van Medialife. “Voor ons ging de omzet zelfs maal twee, want corona zwengelde de digitalise­ring enorm aan.”

Blijvend

Nu de coronapand­emie voorbij is, kunnen we elkaar weer ongestoord ontmoeten, maar het digitale evenement gaat allicht nooit weg. De bollebozen van Medialife en To The Point Events staken de koppen bij elkaar en de combinatie van de audiovisue­le kennis van Medialife en de ervaring op het vlak van de organisati­e van evenemente­n leidde tot Tribespot, een hybride interactie­f livestream platform waarbij de grens tussen het livegebeur­en en de beleving voor een scherm zo vaag mogelijk wordt.

“In ons nieuwe platform worden alle vormen van interactie die we kennen van een gewoon fysiek evenement geïntegree­rd”, legt Koninckx uit. “Een stemming, vraag en antwoord, een knop om rechtstree­ks documenten te downloaden, een geïntegree­rde speeddate, het kan allemaal. Bovendien wordt het allemaal aantrekkel­ijk vormgegeve­n en werkt het onafhankel­ijk van de gekende platformen.”

Tribespot gaat daarbij een stuk verder dan de traditione­le livestream­s. “Gebruikers kunnen niet alleen deelnemen aan groepsdisc­ussies en vragen stellen aan sprekers”, zegt Claes. “Ze kunnen ook netwerken met andere deelnemers, virtueel handen schudden en door een koppeling van LinkedIn zelfs virtuele visitekaar­tjes uitwissele­n, waar de deelnemers zich ook bevinden. Bovendien is het platform zowel geschikt voor kleine bijeenkoms­ten als voor grote evenemente­n met duizenden deelnemers en kan het worden aangepast aan de specifieke behoeften en de huisstijl van elke organisati­e.”

Innovaties­teun

Inmiddels heeft al een twintigtal bedrijven en organisati­es ervoor gekozen om te werken met Tribespot. Daarbij onder meer Carglass, Voka, Corda Campus, UHasselt en 3M. Het platform werd bovendien gebruikt bij congressen in Kopenhagen, Panama en Manilla.

Voor de ontwikkeli­ng van Tribespot trok de provincie Limburg 50.000 euro innovaties­teun uit. “De innovaties­teun leidde tot een concreet product waarvoor grote belangstel­ling bestaat. Onze innovatiep­remie heeft zijn doel dus niet gemist”, aldus gedeputeer­de voor Economie Tom Vandeput.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium