Het Belang van Limburg

Vervangt Keita geschorste Stengs tegen Genk?

- Pieter-Jan Calcoen

Mandela Keita, who else? Om tegen KRC Genk de geschorste Calvin Stengs te vervangen, lijkt enkel Keita een realistisc­he piste. Of verrast Antwerpcoa­ch Mark van Bommel?

In 2023 heeft Calvin Stengs zeven matchen gemist, nu volgt een achtste. Opvallend: Antwerp verloor slechts één van die duels (tegen Charleroi met 0-1) en ging toen onder meer winnen op Genk. Ondanks die op zich positieve statistiek kunnen we zeggen dat Antwerp zonder Stengs aan kwaliteit inboet. Het is evenwel niet zo dat zijn afwezighei­d Mark van Bommel heel veel denkwerk bezorgt. Telkens als Stengs ontbrak, koos Van Bommel ervoor om Keita op het middenveld te posteren. Keita is in dat scenario de meest defensieve pion, Arthur Vermeeren kan iets hoger voetballen dan gewoonlijk, Jürgen Ekkelenkam­p blijft de nummer tien.

Keita is een ander type dan Stengs, maar hij maakte dit seizoen al veel indruk op de Bosuil. Niet voor niks werd de discussie zelfs geopend of Antwerp zijn aankoopopt­ie van tien miljoen euro niet gewoon moest lichten.

Yusuf? Scott? Haroun?

U begrijpt: er zijn weinig redenen om te twijfelen aan een basisplaat­s voor Keita. Tenzij Van Bommel natuurlijk verrast. Zo zou hij er ook voor kunnen opteren om Alhassan

Yusuf in de ploeg te droppen. Hij was voor zijn blessure een sterkhoude­r, maar moet zich sinds zijn terugkeer tevredenst­ellen met invalbeurt­en. In theorie zou ook Christophe­r Scott of Michel-Ange Balikwisha kunnen depanneren, dan speelt Ekkelenkam­p iets meer verdedigen­d. Dat zou wel verbazen: Scott begon in de competitie nog nooit aan een wedstrijd en kon nog maar zelden overtuigen, terwijl Balikwisha op zijn best is op de flank.

Wat helemaal verrassend zou zijn, is de aanwezighe­id van Faris Haroun in de startelf. De routinier stopt na dit seizoen met voetballen en kreeg nog maar drie minuten. Waarom zou hij dan nu ineens wel mogen spelen? Tegen Union zat hij wel op de bank… Als u het ons vraagt, wordt het simpelweg Keita.

 ?? FOTO BELGA ?? Mandela Keita is een ander type dan Calvin Stengs, maar maakte dit seizoen al veel indruk.
FOTO BELGA Mandela Keita is een ander type dan Calvin Stengs, maar maakte dit seizoen al veel indruk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium