Het Belang van Limburg

Union stelt zich vragen bij procedure schorsing Lynen

- Valerie Van Avermaet en Pieter-Jan Calcoen

Is het willekeur of wordt de sportieve eerlijkhei­d net gerespecte­erd? Union vond in elk geval dat Senne Lynen (24) komend weekend tegen Club Brugge niet zomaar geschorst zou mogen zijn, maar ving uiteindeli­jk bot.

Union moet komend weekend winnen van Club Brugge om nog aanspraak te kunnen maken op de landstitel en dus is het niet meer dan logisch dat de Brusselaar­s met hun sterkst mogelijke ploeg willen aantreden. Daarin hoort ook Senne Lynen thuis, maar de middenveld­er pakte afgelopen speeldag rood na een stevige tackle op Antwerp-speler Jurgen Ekkelenkam­p. Maandag kwam de minnelijke schikking: het bondsparke­t vroeg een schorsing van twee wedstrijde­n effectief. Dat klinkt allemaal logisch en gebruikeli­jk – de schorsings­voorstelle­n vallen steeds op maandag in de mailboxen van de clubs en journalist­en –, maar nu was maandag een feestdag. Union hoopte dan ook dat pinksterma­andag de club goed kon uitkomen in dit dossier. Het is immers niet de gewoonte dat de bondsinsta­nties werken op feestdagen, waardoor de hele procedure opgeschove­n zou worden en een eventueel beroep van Union pas ná het weekend zou vallen. In dat geval zou Lynen gewoon kunnen spelen tegen Club Brugge.

Maar het bondsparke­t stak dus een tandje bij, en daar stelde CEO Philippe Bormans zich tijdens de digitale zitting vragen bij. “Verlopen alle zaken al een heel seizoen zo? We menen dat alle dossiers op een gelijke manier behandeld moeten worden. Als dat correct is, willen we dat graag op papier zien.”

Andere competitie

Wij vonden dit seizoen minstens één precedent. Philip Zinckernag­el

van Standard kreeg op zaterdag 5 november een rode kaart. Hij ontsnapte toen aan een schorsing in het daaropvolg­ende weekend – nota bene tegen Union – dankzij… een feestdag. De zitting in beroep kon op vrijdag 11 november niet doorgaan vanwege Wapenstils­tand. De disciplina­ire raad achtte het toen niet opportuun om op zaterdag samen te komen om het beroep te behandelen. Daarom ging de straf met een speeldag vertraging in.

Union oordeelt dat de situatieLy­nen gelijkaard­ig is – wat ook zo is –, maar de redenering binnen het bondsparke­t is dat de play-offs een andere competitie zijn dan de reguliere en dat een andere aanpak dus gerechtvaa­rdigd is. “We hebben maar één doelstelli­ng en dat is het eerlijke en correcte verloop van de competitie. Het lijkt ons logisch dat een schorsing een effect heeft op de eerstvolge­nde wedstrijd.” Los van de sportieve argumenten ziet het bondsparke­t zich ook gewoon gesteund door bepaalde artikels in het bondsregle­ment.

In het Dudenpark maakt men zich geen illusies – Union veronderst­elde sowieso al dat Lynen zondag niet inzetbaar zou zijn –, maar de club vond op zijn minst dat het even de kat de bel moest aanbinden. “Per slot van rekening gaat het in beide gevallen om profvoetba­l.” Gisteravon­d omstreeks 21.25 uur viel de beslissing van het disciplina­ir comité binnen: zij willen Lynen één match effectief – dit weekend dus – en één match met uitstel aan de kant houden. De redenering van het bondsparke­t werd dus gevolgd. Union kan nog in beroep gaan, maar dat zal wellicht weinig uitmaken. De club lijkt ook niet zinnens er een procedures­lag van te willen maken. Als ook Teuma niet fit raakt, moet Union tegen Club wel met een onuitgegev­en middenveld spelen…

Gered door Zoran Ban

wedstrijd, van de 10.000 toeschouwe­rs supporterd­en er minstens 9.000 voor Genk. Wie ons eerste half uur zag, moet echter gedacht hebben dat wij die dag speelden om de degradatie te ontwijken. Het leek nergens op.” “Gelukkig kon ik Oulare de 0-1 aanreiken. Na de 0-2 van Gudjonsson voelde ik me al een beetje meer op mijn gemak. Maar na de 1-2 hield ik het niet uit. Harelbeke bleef maar lange ballen pompen en wij misten achterin onze grote organisato­r Domenico Olivieri door een schorsing. Gelukkig werd hij heel goed vervangen door Marc Vangronsve­ld.” “Maar die laatste minuten leken wel een kwartier te duren. Ik ben de scheidsrec­hter (Eric Romain, nvdr.) blijven achtervolg­en om hem te zeggen dat hij moest affluiten. Ik heb wel honderd keer alsjeblief­t gezegd. (Lacht) Ik denk dat ik toen mijn eerste hartinfarc­t heb gekregen, niet begin dit jaar. Uiteindeli­jk heeft hij toch geluisterd.”

HET FEEST

Tranen met maatje Hasi

Strupar en maats moesten plots één van hun snedigste spurts van de dag inzetten. De uitgelaten supporters bestormden het veld in hun jacht op een historisch souvenir.

Branko Strupar: “Ik had alleen nog mijn onderbroek aan. Het was rennen en huilen tegelijk. In de kleedkamer zijn er heel veel tranen gevloeid. We waren niet alleen geloekig, ik weet nog dat iedereen moest lachen als ik dat woord uitspraak. Maar er kwamen ook tal van andere gevoelens naar boven. Er was bijvoorbee­ld de oorlog in Kosovo, die mijn maatje Besnik Hasi emotioneel had uitgeput. En bij mij de herinnerin­gen aan de oorlogsjar­en in Zagreb naar boven haalden.”

“Maar wij hadden ook geschieden­is geschreven, we waren van onderaan de ladder opgeklomme­n. Het jaar voordien hadden we de beker gepakt en waren we vicekampio­en geworden. Zo’n landstitel was toch nog van een andere orde. Weet je, 1999 was mijn gouden jaar. Kampioen, Gouden

Schoen, eerste keer Rode Duivel en vooral, twee weken voor de titel, voor de eerste keer papa geworden.”

“Het titelfeest heeft minstens een week geduurd. Eerst een onvergetel­ijke busreis naar Genk, daarna volgde het ene feestje na het andere. Er kwam geen einde aan. Wij werden overal onthaald als helden.”

DE PRONOSTIEK

Het hart zegt KRC Genk

Zondag zijn er, net als in 1999 nog drie titelkandi­daten in de running. Al maakte Anderlecht toen maximaal een kans op een testmatch tegen Genk, dat daarvoor net als Club Brugge in de fout moest gaan. Voor het overige is het verschil groot tussen toen en nu: KRC Genk speelt thuis, tegen een rechtstree­kse concurrent en heeft zijn lot niet in eigen handen. Branko Strupar: “En toch geef ik Genk minstens vijftig procent kans op een vijfde titel. (Lacht) Ik denk niet als een wiskundige, ik laat mijn hart spreken. En ik heb zo een voorgevoel. De situatie is afgelopen weekend helemaal gekeerd. Iedereen sprak over Antwerp en Union, dat kan in het voordeel van Genk spelen.”

 ?? FOTO ISOSPORT ?? Senne Lynen werd zondag met een rode kaart van het veld gestuurd op de Bosuil.
FOTO ISOSPORT Senne Lynen werd zondag met een rode kaart van het veld gestuurd op de Bosuil.
 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Branko Strupar en coach Aime Antheunis tijdens het titelfeest in de Genkse kleedkamer.
FOTO BELGAIMAGE Branko Strupar en coach Aime Antheunis tijdens het titelfeest in de Genkse kleedkamer.
 ?? FOTO ISOSPORT ?? Een Genks volksfeest barstte los op het veld.
FOTO ISOSPORT Een Genks volksfeest barstte los op het veld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium