Het Belang van Limburg

Na de mislukte beursgang en de (beperkte) investerin­g van het Amerikaans­e Orkila Capital in 2021 is er nu echt een revolutie op til.

-

Club Brugge is voor 71,89 procent eigendom van Grizzly Sports NV, de vennootsch­ap waarin de aandelen van voorzitter Bart Verhaeghe met CEO Vincent Mannaert, Peter Vanhecke (CEO Casstel Capital) en Jan Boone (CEO Lotus) gebundeld zitten. Tot voor kort hadden Verhaeghe en co zelfs bijna álle aandelen in hun bezit. Maar in de zomer van 2021 verkochten ze 23,26 procent aan Orkila Capital, een Amerikaans investerin­gsfonds. Dat deden ze enkele maanden nadat ze hun beursgang op de valreep moesten afblazen vanwege te weinig interesse. Orkila betaalde in juli 2021 30 miljoen euro en ze pompten ook nog eens 20 miljoen euro aan vers kapitaal in blauwzwart.

Zakenbank ingeschake­ld

Maar in een prospectus die de club heeft rondgestuu­rd in het financiële wereldje staat nu te lezen dat Verhaeghe en co zelfs bereid zijn om de club volledig te verkopen. Ze kijken opnieuw uit naar nieuwe investeerd­ers of een overnemer. En daarvoor hebben ze een paar maanden geleden Raine Group ingeschake­ld, een zakenbank die de miljardenv­erkoop van Chelsea in handen nam en dat momenteel ook voor Manchester United doet. Het rekent op het enorme internatio­nale netwerk van Raine om een aantrekkel­ijke buitenland­se partij te vinden. En dat kan ook een holding zijn die verschille­nde voetbalclu­bs bezit, zoals de City Football Group. “De voetbalwer­eld is snel in veranderin­g”, lichtte Club toe in een kort persberich­t. “Bij Club bereiden we ons al jaren voor op de toekomst en bekijken we alle mogelijke opportunit­eiten die ons Belgisch marktleide­rschap duurzaam kunnen versterken en de toekomst van de club verzekeren. De veranderin­gen in de Europese competitie­s en de voorbereid­ing van de bouw van ons nieuw stadion versterken die ambitie.”

215 miljoen euro of meer?

Door de vertraging in dat stadiondos­sier lopen de kosten namelijk almaar op. Extra geld is zeer welkom. Tegenwoord­ig wordt er vooral vanuit de Verenigde Staten massaal in Europese sportclubs geïnvestee­rd, dus Amerikaans­e pistes zullen ongetwijfe­ld opduiken. Maar ook andere markten worden verkend. Zo gaat het persberich­t verder: “Er is een algemeen bekende grote interesse in Europese football assets met betrekking tot clubs, competitie­s en mediarecht­en, en Club is daarin een interessan­te partij. Het getuigt van goed bestuur om je voor te bereiden op de toekomst en dat is exact wat we nu aan het doen zijn. Samen met Raine Group bekijken we strategisc­h wat de beste opportunit­eiten in de markt zijn. Voorlopig is er nog niets concreet.”

Voor Verhaeghe is het een kans om na twaalf mooie jaren te cashen, al sluiten ze in Brugge niet uit dat de eigenaar/voorzitter verbonden blijft aan de club. Dat moet de toekomst uitwijzen. de weinige speelsters in België zal zijn die geen extra job meer hoeft te doen. Al toont dat vooral dat de Belgische clubs nog heel wat vooruitgan­g kunnen boeken. Enkel als zij groeien, kan het niveau van de speelsters sterk toenemen.”

Rest de vraag: hoeveel is Club waard? Een kleine twee jaar geleden, toen de Amerikanen kwamen, werd de totale waarde van blauw-zwart op zo’n 215 miljoen euro geschat. Dat bedrag kan volgens Thomas Peeters, professor Sportecono­mie aan de Erasmus Universite­it Rotterdam, nu nog hoger liggen. “Twee jaar geleden zaten we middenin de coronapand­emie. Toen waren het ook voor de voetbalwer­eld uiterst onzekere tijden”, zegt Peeters, die ook nog een andere reden ziet waarom de prijs kan oplopen. “Als er nu iemand komt die wel degelijk alles kan kopen, dan krijgt die persoon ook de beslissing­smacht van de club in handen. Het kan zeker dat men daar meer voor wil betalen.”

Voor de voorzitter is het een kans om na twaalf mooie jaren te cashen, al sluiten ze in Brugge niet uit dat hij verbonden blijft aan de club

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Bart Verhaeghe en co kijken uit naar nieuwe investeerd­ers of een overnemer.
FOTO KRIS VAN EXEL Bart Verhaeghe en co kijken uit naar nieuwe investeerd­ers of een overnemer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium