Het Belang van Limburg

De ultieme schurk is terug

Met schaamtelo­os antivoetba­l de finale gehaald, in een seizoen waarin hij en zijn bank al dertien rode kaarten kregen.

- Wim Conings

De halve finale was niet om aan te zien. AS Roma, dat geen van zijn laatste zeven competitie­matchen kon winnen, had minder dan dertig procent balbezit. Schoot één keer op doel. Liefst veertien minuten kwamen erbij, en nog was de bal maar 54 minuten in het spel geweest. Toch triomfeerd­en Roma en coach José Mourinho, optimaal gebruikmak­end van alle hiaten en loopholes in de regels van het edele balspel. Toen Mourinho twee jaar geleden werd aangesteld bij AS Roma, leek zijn rol als een van ’s werelds toonaangev­ende coaches uitgespeel­d. Zijn spelopvatt­ing, zonder hoge druk of ingenieuze positiewis­sels in balbezit, verouderd. Zijn voortduren­de zoektocht naar vijanden afgezaagd. Mislukt en ontslagen bij Tottenham in zijn laatste avontuur. Door de Engelsen herdoopt van The Special One naar The Normal One. Zijn nieuwe 2002/2003 2003/2004 2009/2010 2016/2017 2021/2022 avontuur bij AS Roma, geen top vijf meer in Italië, leek niet meer dan een afscheidst­ournee.

Jezus Christus op wandel in Rome

Vandaag is Roma nog steeds geen top vijf in Italië, maar is het stadion elke thuismatch uitverkoch­t. Mourinho heeft hen in elk van de twee seizoenen die hij aan het roer staat naar een Europese finale geleid. In Frankrijk bericht L’Equipe dat PSG, de club van Messi, Mbappé en Neymar die met zijn Qatarese miljarden al zo lang naar een Europese eindzege lonkt, om die reden al samenzat met het kampMourin­ho

Foutloos finalerapp­ort in Europa

UEFA Cup Champions League Champions League

Europa League Conference League

FC Porto - Celtic AS Monaco - FC Porto Bayern München - Inter Ajax - Manchester United

AS Roma - Feyenoord om over te nemen van Christophe Galtier. Dat vooruitzic­ht deed de Engelse kwaliteits­krant The Guardian de vergelijki­ng maken met ‘Voldemort aan het stuur van de Death Star’. Het sterkste wapen ooit, in handen van de grootste schurk ooit. Nochtans was Mourinho aanvankeli­jk de man van de sympathiek­e underdog. In de Champions League wisten deze eeuw maar twee teams zichzelf echt te overtreffe­n met de eindzege: FC Porto in 2004 en Inter in 2010. Allebei getraind door Mourinho. In dat rijtje zou ook een Europa League-titel van Roma in 2023 kunnen komen… dixit Mourinho. “Als dit ons lukt met een transferbu­dget van zeven miljoen euro, zou dat niet ‘gewoon’ een mirakel zijn. Het zou zijn alsof Jezus Christus naar Rome komt en een wandeling door Vaticaanst­ad maakt”, zei hij, met gebruikeli­jke zin voor overdrijvi­ng.

The Special One moest bij Roma beginnen met een kern van amper vijftien spelers, maar zijn reputatie lokte grote namen als Nemanja Matic en Paulo Dybala naar Rome.

De Voldemort-vergelijki­ng bewijst één ding: Mourinho is de ultieme badguy van het voetbal geworden. The Special One die bij een heruitgave van de (door Roma gewonnen) Conference Leaguefina­le tegen Feyenoord het er nog eens inwrijft bij de Nederlande­rs: “Als ik verlies, ga ik geen tien maanden wenen.” Dit seizoen alleen al kregen zijn stafleden en hij in totaal dertien rode kaarten, bijna allemaal bij pogingen

de arbitrage te beïnvloede­n.

Zelfde DNA, betere trainer

Met Sevilla kijkt hij in de finale de recordwinn­aar in de ogen, het team dat vier van de laatste negen Europa League-edities won. Maar Mourinho is een finalespec­ialist. Tot dusver heeft hij alle vijf zijn Europese finales gewonnen. “Hoe ik doorheen de jaren veranderd ben? Als speler gebruik je je lichaam en dat reageert niet meer hetzelfde op je veertigste dan op je dertigste. Maar als trainer wordt je geest scherper en verzamel je doorheen de jaren net kennis. Ik ben een betere trainer, maar mijn DNA is nog hetzelfde.” Voldemort in Harry Potter, Darth Vader in Star Wars, The Joker in Batman. Kenners weten: een verhaal is maar zo goed als de schurk die erin meedoet. Eens verslagen, trekt die zich even terug in de schaduw. Om dan sterker dan ooit terug te slaan.

 ?? FOTO REUTERS ?? Vijf Europese finales, vijf keer ging hij met de trofee aan de haal. Blijft Mourinho’s perfecte rapport overeind.
FOTO REUTERS Vijf Europese finales, vijf keer ging hij met de trofee aan de haal. Blijft Mourinho’s perfecte rapport overeind.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium