Het Belang van Limburg

Onze Ironman gaat op zijn smoel, maar komt met schrik vrij

- Kristof Liberloo

De voorbereid­ing van onze Ironman op zijn race in Barcelona duurt een half jaar. In die zes maanden moet er toch wel iets fout lopen, niet? Afgelopen weekend smakte hij op zijn smoel. Zonder erg, gelukkig.

Precies 60 dagen. Zo ver sta ik in mijn voorbereid­ing op de Ironman van Barcelona. Ik verteer de trainingen voorlopig goed, alles verloopt zoals gepland. Mijn grootste vrees voor de resterende vier maanden: een horrorbles­sure, een coronabesm­etting daags voor de race of… een zwaar verkeerson­geval.

Een blik op de statistiek­en van Vias Institute, op basis van cijfers van de federale politie, neemt mijn schrik niet weg, integendee­l. Vorig jaar overleed in België elke twee dagen een fietser of voetganger na een dodelijke botsing. Het aantal fietsdoden steeg zelfs van 74 naar 95, het hoogste cijfer ooit. Daar word je niet vrolijk van.

Turnhout

Even terug naar afgelopen zaterdag. Dan staat mijn eerste koppeltrai­ning op het programma. Dit betekent: twee triatlon-onderdelen gecombinee­rd, zonder pauze. Dus maak ik me op voor een fietstrain­ing van drie uur, meteen gevolgd door een looptocht van een uur. Omdat ik van mijn fiets onmiddelli­jk in mijn loopschoen­en moet springen, trek ik voor het eerst ook mijn nagelnieuw­e tri-suit, die ik de week voordien was gaan oppikken bij Bioracer, om de schouders. Mijn tocht van bijna 85 km loopt via Geel en Lichtaart over Turnhout en Retie. Een heerlijke rit, met een enthousias­t zonnetje als gangmaker. Heerlijk… tot halfweg toch. Daar loopt het mis. Als ik in Turnhout de Steenweg op Diest neem, is het over en uit met de pret.

Opel Astra

Een blauwe Opel Astra duikt plots zomaar voor mijn gekromd stuur op. De chauffeur wil de parking van het tankstatio­n oprijden en moet daarvoor het fietspad kruisen. Het fietspad waarop ik rij en daar heeft hij zich duidelijk niet aan verwacht. Tijd om te remmen, uit te wijken of de fietsbel te laten rinkelen (jawel, die héb ik) krijg ik niet. Gelukkig heb ik even voordien een bocht genomen, ik haal dus nog geen hoge snelheid.

Vreemd hoe een actie die slechts een fractie van een seconde in beslag neemt, op het moment zelf een eeuwigheid lijkt te duren. Vallen in slow motion. Kruip even mee in mijn hoofd: oei, waar komt die auto vandaan?-heeft die man of vrouw me niet gezien?-ik rem!-kan ik de wagen nog ontwijken?-ja, dat gaat lukken!-neen, het lukt niet!-is er nog een andere optie?-neen-ik ga vallen, toch?-ja, ik val!’.

En dan tikt mijn voorwiel de achterkant van de Opel Astra aan, ik donder achter de kofferbak door, mijn stuur slaat naar rechts, ik val naar links en beland op de linkerzij, mijn voeten vliegen uit mijn klikpedale­n.

Rozig fietspad

Daar lig ik dan, midden op een rozig fietspad. De bestuurder stopt en stapt uit. Hij wil me meteen recht helpen, maar ik verkies nog even te blijven zitten. Neen, het is gelukkig geen doodsmak, maar ik ben toch wat onder de indruk. Wat moet dat zijn als je Tim Wellens of Jasper Philipsen heet en met 60 km per uur tegen het asfalt smakt?

“Ik had je niet gezien, je zat achter dat verkeersbo­rd”, zegt de man wijzend. Zijn passagier raapt mijn fiets op en zet hem tegen het reclamebor­d van het tankstatio­n: ‘Total Energies, welkom!’. Een getuige die de benzinetan­k laat vollopen, komt poolshoogt­e nemen en verdwijnt weer.

Tri-suit gehavend

Ik check mijn fiets en lichaam. De schade valt mee. Mijn hart bloedt meer dan mijn linkerbil. Want ik zie nu dat mijn kersverse tri-suit gehavend is. Ik vloek. Het scherm van mijn smartphone is ook geraakt, niet alleen mijn been, mijn elleboog vertoont eveneens een lichte schaafwond­e en het stuurlint is geknapt.

Maar ik prijs me gelukkig. Want ik ben meer geschrokke­n dan zwaar geraakt. Als ik overeind krabbel, vraagt de passagier aan de bestuurder: “Wat wilt gij uit de shop?”. Die antwoordt: “Een pakske Marlboro”. Pas als ik even later weer op mijn fiets zit, dringt het tot me door hoe dwaas die korte conversati­e op dat moment wel was. Sigaretten? Meteen na een aanrijding? Echt?

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Onze Ironman, hier nog veilig op een vaste rollentrai­ner, maakte afgelopen weekend een onzachte landing op een fietspad.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Onze Ironman, hier nog veilig op een vaste rollentrai­ner, maakte afgelopen weekend een onzachte landing op een fietspad.
 ?? FOTO RR ?? De geschaafde bil van onze Ironman.
FOTO RR De geschaafde bil van onze Ironman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium