Het Belang van Limburg

Nog tot 30 juni ligt Hans Vanwijn onder contract bij de Franse eersteklas­ser Nanterre. Mede door een conflict rond zijn enkelbless­ure zoekt de dubbele meter uit Beringen nadien andere oorden op.

- Hans Jacobs

“Ik werd onder druk gezet om vroeger dan voorzien mijn comeback te maken”, verklaart Vanwijn, die een terugkeer naar België voorlopig uitsluit.

Hans Vanwijn beleeft een seizoen om snel te vergeten. Vorige zomer ruilde hij het Spaanse Zaragoza voor Nanterre, maar begin november liep de ex-speler van Limburg United in Frankrijk een zware enkelbless­ure op. Nadien speelde hij nooit meer op volle kracht. “Aanvankeli­jk waren er drie maanden revalidati­e vooropgest­eld”, reconstrue­ert de Beringenaa­r het verhaal. “Half februari, ten laatste eind februari zou ik weer aanpikken. Jammer genoeg

Hans Vanwijn is het zo niet gelopen. We hadden met heel wat blessurele­ed te kampen. Zowat iedereen van de starting five liep een zware blessure op. Begin januari vielen twee andere inside-spelers uit met respectiev­elijk een vinger- en een polsbreuk. Daarom werd ik onder druk gezet om vroeger dan voorzien mijn comeback te maken. Dat gebeurde half januari al in Limoges.”

Inspuiting­en

Dat bleek niet de juiste beslissing. “Ik had niet echt een keuze”, aldus Vanwijn. “Toen ik weer begon te spelen, kreeg ik opnieuw last aan mijn enkel. Ik ging op consultati­e bij een dokter in België. Daar bleek dat de schade aan mijn enkelligam­enten zo goed als verdwenen was, maar werd aan de binnenkant van mijn enkel wel botoedeem vastgestel­d. Enkel drie à vier weken rust kunnen dan helpen, maar die keuze kreeg ik niet. Ik speelde en trainde met inspuiting­en. Een tijdje ging het wat beter, maar op het einde van de competitie was het terug naar af. Ook mentaal was het moeilijk. Toen iedereen weer min of meer fit was,

Waarover gaat het alweer?

Oud-internatio­nals Freya Aelbrecht, Valérie Courtois en Hélène Rousseaux getuigden in 2021 over machtsmisb­ruik en mentaal grensovers­chrijdend gedrag door bondscoach Gert Vande Broek. Andere Yellow Tigers bevestigde­n daarop die getuigenis­sen. Ook Ilka Van de Vyver, die als kapitein hebben we nog een prima reeks neergezet en maakten we nog kans op de play-offs. Die haalden we niet omdat we onze twee laatste matchen verloren. Voor mij eindigde het seizoen niks te vroeg, aangezien ik nooit ten volle heb kunnen herstellen.”

Toekomst (nog) niet in België

Vanwijn ligt nog tot 30 juni onder contract bij Nanterre, nadien trekt hij er de deur achter zich dicht. “In december was er even sprake om mijn contract met één jaar te verlengen, maar nu ben ik blij dat dat er niet van is gekomen. Ik zie het wel zitten om in Frankrijk te blijven. Er waren ook al enkele contacten. Maar mijn agent gaf aan om nog even te wachten omdat er zich op andere markten nog wat opportunit­eiten kunnen voordoen. Of België een optie is? Voor mijn familie zou dat wel leuk zijn, maar zowel sportief als financieel is het verschil op dit moment nog veel te groot.”

Op bezoek bij Limburg United

Eind oktober laste de internatio­nal een pauze in bij de Belgian Lions,

een terugkeer is nog niet voor meteen. “Ik wil eerst weer 100% gezond worden vooraleer ik me opnieuw beschikbaa­r stel. Eind juli is er een preolympis­ch toernooi, maar dat komt sowieso te vroeg voor mij”, aldus Vanwijn, die de voorbije weken in België aandachtig toeschouwe­r was bij wedstrijde­n van zijn ex-clubs Antwerp Giants en Limburg United. “Voor het duel van Limburg United in Mechelen had thuiscoach Kristof Michiels gevraagd om te komen kijken. Ik heb nog veel contact met hem en ik woon op amper tien minuten van Mechelen.”

“Of België een optie is? Zowel sportief als financieel is het verschil op dit moment nog

veel te groot”

 ?? FOTO BELGA ?? Vanwijn in het shirt van de Belgian Lions: “Eerst fit worden vooraleer ik me weer beschikbaa­r stel.”
FOTO BELGA Vanwijn in het shirt van de Belgian Lions: “Eerst fit worden vooraleer ik me weer beschikbaa­r stel.”
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium