Het Belang van Limburg

Schorsing dreigt voor Vande Broek

-

Volleybalc­oach Gert Vande Broek (56) moet vandaag voor de tuchtraad van de volleybalb­ond verschijne­n wegens (mentaal) grensovers­chrijdend gedrag. Er hangt hem een schorsing boven het hoofd.

anderhalf jaar geleden de nationale ploeg de rug toekeerde omdat ze zich niet meer kon vinden in wat ze de “vibe” bij de nationale ploeg noemde.

Het bondsparke­t van de volleybalb­ond startte een onderzoek. Tientallen getuigen werden gehoord. Sommige speelsters zijn nog actief, andere niet meer. De conclusie van het bondsparke­t: er is inderdaad sprake van (mentaal) grensovers­chrijdend gedrag. Het gaat niet over zijn tactische inzicht of zijn vakkennis - die wordt geroemd - maar wel over een brutale, vernederen­de aanpak, die tot een angstklima­at leidde.

Wat zegt Vande Broek?

De optie van een minnelijke schikking lag op tafel, maar kwam er niet. De standpunte­n van beide partijen liggen te ver uit elkaar. Vande Broek ontkent dat er sprake is van grensovers­chrijdend gedrag en wil zijn onschuld aantonen voor de tuchtraad. Het bondsparke­t vroeg de tuchtraad van de volleybalb­ond “een passende disciplina­ire sanctie” uit te spreken.

Kan hij aanblijven?

De tuchtraad zal de pleidooien eerst bestuderen en binnen een redelijke termijn een sanctie uitspreken. Zelfs als de bondsprocu­reur een schorsing vordert, kan de tuchtraad oordelen dat Vande Broek ervan afkomt met een tik op de vingers.

Wat met Yellow Tigers?

Het is afwachten of het effectief tot een schorsing komt, en wanneer die dan ingaat. In alle andere gevallen kan Vande Broek in theorie aanblijven. De nationale vrouwenplo­eg staat voor een belangrijk­e zomer met een EK (deels) in eigen land. De huidige groep, met boegbeeld Britt Herbots op kop, staat achter de bondscoach en wil dat hij aanblijft.

Is de kous daarmee af?

Nee, nadat de sanctie is uitgesprok­en, kan Vande Broek in beroep gaan. Ook speelsters en anderen die zich benadeeld voelen, kunnen in beroep gaan tegen de beslissing van de tuchtraad, bij de beroepsraa­d van de volleybalb­ond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium