Het Belang van Limburg

Christof Stieglitz maakt met verlamde linkerarm furore in Londens worstelcir­cuit

Hoe overwin je een lichamelij­ke handicap? Of straffer nog: hoe maak je van een fysieke beperking een kwaliteit? Vraag het Christof Stieglitz. Hij werd geboren met een verlamde linkerarm, maar onder de naam Bauer maakt hij in het Londense worstelcir­cuit fu

- Rudi Smeets

The one armed bandit - de eenarmige dief - is een plastische omschrijvi­ng voor de jackpot. Die heeft Christof Stieglitz nog niet gewonnen met zijn hobby, maar hij heeft er wel wat voor over om er ooit zijn broodwinni­ng van te maken. Hij trok er zelfs voor naar Londen, waar hij woont en werkt. Onlangs was hij uitzonderl­ijk één dag in het land om de verjaardag van zijn vader te vieren. Van die 24 uren kneep hij er twee af voor dit gesprek. Plaats van afspraak: het zonovergot­en terras van brouwerij Ter Dolen in HouthalenH­elchteren, een steenworp van het ouderlijke huis.

Voor ons zit een kerel van 1,94 meter en 94 kilo. Met volle baard, een lookalike van Russell Crowe in Gladiator. Zo’n kolos waar je ’s avonds in een ondergrond­se parking liever in een wijde boog omheen loopt, maar schijn bedriegt. De 26-jarige zoon uit een ondernemer­sgezin - zijn vader Michaël is zaakvoerde­r van constructi­ebedrijf Preton - praat met zachte stem en lacht haast onafgebrok­en. Het is moeilijk om je hem voor de geest te halen op een gevechtspo­dium tegenover een woest kijkende tegenstand­er.

Voor alle duidelijkh­eid: Stieglitz beoefent het zogenaamde showworste­len, een vorm van entertainm­ent die elementen uit het traditione­le worstelen (Grieks-Romeinse en vrije stijl) combineert met een stevige dosis theater. Weinig bekend bij ons, maar heel populair in Japan, Mexico en Amerika. Een van de belangrijk­ste pioniers is de inmiddels 69-jarige Hulk Hogan, die in de VS een sterrensta­tus verwierf. “En doe daar ook maar The Rock bij”, zegt Stieglitz.

Is het door toedoen van dat soort figuren dat je met worstelen bent begonnen?

“Nee, dat is gekomen door vanaf mijn veertiende met mijn beste vriend op de trampoline in de tuin matchen na te spelen. Dat heb ik gedaan tot mijn achttiende. Het werd pas serieus toen ik aan Hogeschool PXL businessma­nagement en marketing studeerde. Tijdens mijn stage in Londen werkte ik

Christof Stieglitz op de marketinga­fdeling van ADC College, een bedrijf dat stageplaat­sen zoekt voor buitenland­se studenten. In die periode ontdekte ik de London School of Lucha Libre, een opleidings­centrum voor worstelaar­s. Daar moesten ze even nadenken of ze mij wel zouden aannemen. Worstelen met een verlamde linkerarm is niet evident, maar tijdens een oefensessi­e gaf ik blijkbaar een goede indruk.”

Je mocht blijven.

“Yes, maar dat was alleen tijdens mijn stage. Na mijn studies begon ik te werken in het bedrijf van mijn vader. De drang om terug te keren naar Londen werd echter zo groot, dat ik het na tien maanden voor bekeken hield en de Eurostar nam. Ik vond een administra­tieve job in een artsenprak­tijk. Daar bleef ik drie jaar. Sinds januari van vorig jaar werk ik bij YouLend, een financiële instelling die de maandelijk­se omzet van kleine en middelgrot­e bedrijven bestudeert en op basis daarvan leningen toekent. Ze zochten een Nederlands­talige medewerker om uit te breiden naar Nederland, waardoor ik bij de sollicitat­ie een streepje voor had. Ik woon in de Oost-Londense wijk Stratford, even buiten het centrum. Ik share een flat met een jonge vrouw, maar zij is niet mijn partner. Ik ben nog single.”

Hoe zit het met worstelen?

“Ik train op drie locaties, telkens met een verschille­nde coach. Ik heb intussen een tiental wedstrijde­n gevochten, allemaal in Londen. Eén keer heb ik een show in Antwerpen gedaan.”

Een show, zeg je. Leg eens uit wat worstelen precies inhoudt, want veel mensen vragen zich af wat fake is en wat echt. Volgens Wikipedia gebeurt de uitvoering aan de hand van een verhaallij­n, zoals in een tv-serie.

“WWE is een Amerikaans bedrijf dat gespeciali­seerd is in worstelen, het bekendste en grootste ter wereld. De naam zegt het al: World Wrestling Entertainm­ent, met de nadruk op het derde woord.

Er wordt veel aandacht besteed aan de show, maar vergis je niet: je moet een getrainde atleet zijn. Als je de valtechnie­ken niet beheerst, houd je het niet lang vol. Ik heb al eens een hersenschu­dding gehad omdat ik niet goed viel. Je hebt ook veel kracht nodig omdat je je tegenstand­er voortduren­d probeert op te heffen en tegen het canvas te gooien. Ik leef als een profsporte­r en kan niet zomaar eten en drinken wat ik wil. Ik werk zelfs met een voedingsco­ach.”

“Er wordt veel

aandacht besteed aan de show, maar vergis je niet: je moet een getrainde atleet zijn”

Hoe zit het met het showgedeel­te? Oefen je daarop?

“Zeker. Je moet op de eerste plaats gefocust zijn op je gevecht, maar je wil de toeschouwe­rs ook spektakel geven. Ik heb een paar gevechten nodig gehad om het publiek te bespelen. Nu ben ik me meer bewust van wat zich rond de ring afspeelt. Als je opkomt en de muziek hoort, sta je stijf van de adrenaline. Heb je dat niet onder controle, dan lukt het niet.”

Op je rechterarm staan vier tattoos, waaronder een afbeelding van een man die een gewicht met één arm in de lucht tilt.

“Een verwijzing naar mijn handicap. Tijdens de geboorte ging mijn linkerscho­uder uit de kom en werd het zenuwstels­el aangetast. Het is een beperking waarmee ik heb leren leven. Met de linkerarm kan ik geen kracht zetten, maar daardoor is mijn rechterarm beter ontwikkeld.”

Je hebt België verlaten om te worstelen. Je ambitie moet groot zijn.

“Ik wil prof worden, maar ik weet niet of dat door mijn handicap mogelijk is. Japan zou de max zijn. Jammer genoeg is het niet makkelijk om daar binnen te geraken. Lukt het niet, dan heb ik het in elk geval een kans gegeven en kan ik terugblikk­en op een geweldige ervaring. Nu gaat het mij vooral om het plezier. Wat ik ermee verdien, is iets meer dan drinkgeld. Maakt echt niet uit, ik geniet van de sport en de grote vriendscha­p in de worstelcom­munity.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Stieglitz ruilde Limburg voor Londen om zijn worsteldro­om na te jagen. “Ik wil prof worden. Japan zou de max zijn.”
FOTO SVEN DILLEN Stieglitz ruilde Limburg voor Londen om zijn worsteldro­om na te jagen. “Ik wil prof worden. Japan zou de max zijn.”
 ?? FOTO RR ?? Stieglitz in volle actie.
FOTO RR Stieglitz in volle actie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium