Het Belang van Limburg

Ook in Limburg protest tegen vonnis Sanda Dia

Zaterdag is er een protestact­ie in Hasselt tegen het vonnis het proces rond Sanda Dia. Samen met de beweging ‘Italianen van Hier’ roept de Italiaanse kerk Missione Cattolica op om op te komen tegen ‘klassenjus­titie’.

-

RECHTSPRAA­K

Het vonnis dat de rechter uitsprak voor de leden van studentenc­lub Reuzegom in de zaak Sanda Dia, heeft overal in België kwaad bloed gezet. Niet alleen in studentenk­ringen, ook in heel wat sociale organisati­es. Zij spreken over ‘klassenjus­titie’. Doorgaans zijn priesters en religieuze organisati­es terughoude­nd als het aankomt op commentaar over justitiële vonnissen, maar de Genkse Missione Cattolica roept in dit geval toch op om te protestere­n tegen het vonnis. “Ik ga niet zeggen dat het een racistisch­e veroordeli­ng is”, zegt don Gregorio, pastoor-moderator. “Maar dit gaat toch in tegen het rechtvaard­igheidsgev­oel van een mens. Een werkstraf en 400 euro boete. Als ik te snel met mijn wagen rij, moet ik meer betalen. Het stoort mij ontzettend dat geen enkel lid van de studentenc­lub enige verantwoor­delijkheid wil dragen. Ik zeg niet dat ze bewust Sanda Dia’s dood hebben veroorzaak­t. Maar ik vind wel dat hun straf niet in verhouding staat tot het misdrijf.”

Boodschap

Ook de motivering van de rechter zit de priester hoog. “Er staat inderdaad niet op een blik visolie dat die dodelijk is”, gaat Gregorio verder. “Maar dat staat ook niet op een stuk hout of op een schroevend­raaier, terwijl ook die dodelijk kunnen zijn. Staat dat op een fles water? Neen, maar drink er maar eens in een keer vijf liter van. Om maar te zeggen dat er onbegrijpe­lijke argumenten zijn aangehaald om ze met een blanco strafregis­ter weer de maatschapp­ij in te sturen. Welke boodschap geef je hier mee? Dat er niets gebeurd is? Het heeft wel iemands leven gekost. En daarom roepen wij op om op zijn minst een signaal te geven dat dit niet kan.”

Afkomst

Ook de beweging Italianen van Hier stapt mee met de Missione. “Wij vragen niet dat de rechtbank strenger optreedt”, zegt Francesco Muroni. “Maar wel dat er bij het uitspreken van vonnissen geen verschil wordt gemaakt in klasse of afkomst. Dat is er nu wel gebeurd. En dat komt ook zwaar aan bij mensen die een zwaarder vonnis kregen voor een misdrijf dat beduidend kleiner was. Je creëert hierdoor een misprijzen en een gevoel dat Vrouwe Justitia inderdaad haar blinddoek opheft om te kijken wie voor haar staat.” Rosaria van de vereniging La Maglia del Cuore, die ook meegaat protestere­n, sluit zich daarbij aan. “Het belangrijk­ste is dat we tonen dat we hiervoor niet onverschil­lig blijven. Want dat zou net het vergif in onze samenlevin­g zijn.”

→ De actievoerd­ers komen zaterdagna­middag om 14 uur samen aan het gerechtsho­f in Hasselt om daar te protestere­n tegen het vonnis.

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? De Missione Cattolica in Genk roept op om te protestere­n tegen het vonnis op het proces rond Sanda Dia.
FOTO CHRIS NELIS De Missione Cattolica in Genk roept op om te protestere­n tegen het vonnis op het proces rond Sanda Dia.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium