Het Belang van Limburg

Naar aanleiding van Wereld AntiTabaks­dag vandaag maakt Noorderhar­t Revalidati­e & MS Centrum bekend dat het tegen 2025 volledig rookvrij wil zijn.

Erkende tabacologe­n begeleiden de patiënten en het personeel.

- Geert Van Baelen

nkele patiënten van het revalidati­eziekenhui­s getuigen over de impact van hun sigaretten­verslaving op hun leven. Josche Joosten (59) uit Lommel rookte al sinds haar veertiende tot ze in januari 2023 een niet aangeboren hersenlets­el ontwikkeld­e nadat ze een valtrauma had opgelopen. Ze was langdurig in een coma. “Toen ik ontwaakte, was de behoefte aan de sigaret weg. Er was enkel nog een gewoonte die ik moest onderdrukk­en, maar ik voelde me geen roker meer. In het verleden was ik al eens vijf jaar gestopt, maar ik herviel. Nu is het mijn doel om definitief de sigaret af te zweren, al mag je natuurlijk nooit ‘nooit’ zeggen.” Vandaag kijkt ze met spijt terug op haar verslaving. “Ik ben altijd heel sportief geweest. Ik had een sportcarri­ère kunnen hebben, maar roken had een impact op mijn longen. Mijn sportleraa­rs waren daar heel boos over. Het gebeurde dat ik een sigaret in de mond nam en goed besefte dat het verkeerd was. Maar toch bleef ik roken.”

Twee per dag

Hilda Meeus (70) was 50 jaar lang een verstokte rookster. In augustus 2022 kreeg ze een beroerte. Na een coma wachtte haar een zware revalidati­e. Ze revalideer­t twee keer per week in Noorderhar­t. “Na mijn coma wou ik niet meer roken, ik wou mij volledig concentrer­en op mijn herstel. In het begin kon ik niks. Met een tillift moesten ze me uit bed halen. Ik wou zelf kunnen opstaan en dat is me ook gelukt.”

Tabacologe van Noorderhar­t Annemie Schoonis noemt Hilda een toonbeeld van doorzettin­gsvermogen. “Op korte tijd heeft ze veel vooruitgan­g gemaakt, fysiek en conditione­el. Door het jarenlange roken was haar kransslaga­der aan het dichtslibb­en, maar die is zich weer aan het openen en de kortademig­heid verbetert. Ook cellen herstellen zich weer na een tijdje. Hilda’s volgende doel is weer kunnen fietsen, en dat gaat met haar drive zeker lukken.”

Maar stoppen met roken gaat niet vanzelf en is vaak een strijd, getuigt ook MS-patiënte Carina Linsen (59) uit Lommel. “Ik heb veertig jaar fors gerookt, maar sinds een maand hou ik het op twee sigaretten per dag. Ik ben er zelf vies van, maar die twee kan ik voorlopig nog niet missen. Het gebeurt dat ik soms maar twee trekken neem en ze weggooi. Annemie is een belangrijk­e steun hierbij,

vooral praten motiveert.”

Personeel

Wanneer in 2025 het Noorderhar­t Revalidati­e & MS Centrum haar intrek neemt in de nieuwbouw aan het Noorderhar­t Mariazieke­nhuis, wordt er gestreefd naar een volledig rookvrije campus. Ook voor sommige personeels­leden zal dit een aanpassing zijn. “8,25% van ons personeel rookt”, stelt preventiea­dviseur Tony Wynen. “Dat is een mooi cijfer, want het gemiddelde in de zorg is 18%. We streven naar een nog lager cijfer en daarom bieden we onze medewerker­s gratis rookstopbe­geleiding die ze tijdens hun arbeidstij­d kunnen volgen.”

Tijdens Wereld Anti-Tabaksdag vandaag staat aan de ingang van het revalidati­ecentrum een infostand over rookstopbe­geleiding, met onder andere aandacht voor de Buddy Deal campagne van Stichting tegen Kanker.

 ?? FOTO GVB ?? Josche, Carina en Hilda (rechts) samen met tabacoloog Annemie Schoonis.
FOTO GVB Josche, Carina en Hilda (rechts) samen met tabacoloog Annemie Schoonis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium