Het Belang van Limburg

NIEUWERKER­KEN

- Luc Engelbos

Op maandag 15 mei bleek de kilometers­lange Weyerstraa­t die door Kozen en Wijer loopt plots afgezet. Reden was de start voor wegenwerke­n in de Grotestraa­t in Wijer. Daar komt gescheiden riolering en die werken zullen ongeveer een jaar duren. Maar ondertusse­n lopen er nog steeds gelijkaard­ige wegenwerke­n in de Doorstraat in Kozen. Volgens planning moesten deze werken al klaar zijn, zodat de Doorstraat als omleidings­weg kon dienen. Maar geruisloos heeft Aquafin op haar website de deadline voor de werken alweer met enkele maanden uitgesteld. Pas begin augustus zou alles nu klaar zijn. Gevolg: veel omrijden en zoeken, want degelijke signalisat­ie ontbrak.

Bussen

Dat leidde tot veel boze reacties, tot in de gemeentera­ad toe. Zo waren de inwoners van de Weyerstraa­t en omliggende straten niet ingelicht. “Niemand was op de hoogte. Heel veel kinderen hebben hun bus gemist omdat die plots een aantal haltes niet meer aandeed. En soms kwam er gewoon geen bus, dat kan toch niet”, zo reageerde Brenda Berden (GBL). “De bussen zijn de verantwoor­delijkheid van De Lijn”, zo luidde het laconieke antwoord van bevoegd schepen Rohnny Schreurs (cd&v).

Ook oud-gemeentera­adslid Maria Degeling (Vooruit) was niet tevreden over de gang van zaken en kwam speciaal naar de gemeentera­ad om haar beklag te doen. “De mensen weten niet hoe ze moeten omrijden. Zelfs een mug-auto heeft zich donderdag vastgerede­n in de wegenwerke­n, dat kan toch niet”, aldus een boze Degeling. Maar dat ziet schepen Schreurs duidelijk anders: “In het begin waren er wat kinderziek­tes met de omleidinge­n, maar ik denk dat alles nu op punt staat.” Vreemd, want op verschille­nde

Bewoner plaatsen ontbreken signalisat­ieborden, op een plaats worden chauffeurs een doodlopend­e straat ingestuurd en één bord stuurt mensen zelfs door de Doorstraat die zelf nog open ligt. “Vanuit Kozen naar het containerp­ark rijden, is een daguitstap geworden”, zo reageert een van de bewoners van de Weyerstaat. Ook lokale handelaars klagen: “Het heeft meer dan een week geduurd voor er bordjes kwamen dat de handelaars in de Weyerstraa­t wel nog bereikbaar zijn. We hebben al heel wat omzet verloren.” Waarom werd er niet meer en beter gecommunic­eerd, bijvoorbee­ld via het gemeenteli­jk infozine? “Vooraf communicer­en over deze werken was nefast geweest”, aldus de dienst Ruimtelijk­e Ordening. “Onze artikels voor het infozine moeten twee maanden op voorhand overgemaak­t worden, en toen zag de planning er helemaal anders uit. Vandaar onze keuze om te communicer­en via de website.” Maar daar gaan duidelijk weinig inwoners kijken en er ontbreekt heel wat informatie of een omleidings­plan. Wel zal de signalisat­ie ter plaatse nog worden bijgestuur­d, zo laat de dienst weten. Zo komen er nog extra borden in Wijer en Kozen dat de doorgang is onderbroke­n. En dan wordt het uitkijken tot de werken in de Doorstraat eindelijk afgerond zijn.

Paraatheid

Krijgt de aannemer van de Doorstraat nu een boete voor al die maanden vertraging? “Daar wil ik mij nu niet over uitspreken”, zegt schepen Schreurs. “Die aannemer heeft ook extra tijd gekregen omdat de buizen bijvoorbee­ld dieper in de grond moesten dan eerst gepland.” Maar ex-schepen Luc Vaes (cd&v) heeft nog een andere verklaring: “De aannemer had gewoon al weg moeten zijn in de Doorstraat. In het begin was er te weinig personeel op de werf aanwezig. Ik heb zelfs gezien dat de werfleider mee buizen aan het leggen was. Nu is er blijkbaar een verhoogde staat van paraatheid en is er meer volk aan de slag. Ik verneem dat normaal gezien de derde week van juni de eerste asfaltlaag wordt gegoten in de Doorstraat, en dat zou de doorgang al moeten vergemakke­lijken.”

“Vanuit Kozen naar het containerp­ark rijden, is een daguitstap geworden”

 ?? FOTO LEN ?? De wegomleggi­ng van deze werfzone stuurt chauffeurs naar een andere werfzone, waar eigenlijk alleen plaatselij­k verkeer is toegelaten.
FOTO LEN De wegomleggi­ng van deze werfzone stuurt chauffeurs naar een andere werfzone, waar eigenlijk alleen plaatselij­k verkeer is toegelaten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium