Het Belang van Limburg

Dan toch geen mobiele parkjes in Hasseltse straten

- Dirk Jacobs

VERGROENIN­G De ‘parklets’, mobiele houten constructi­es met zowel groen als zitbankjes, die Hasselt zou plaatsen op de Havermarkt, Aldestraat en Diesterstr­aat, komen er uiteindeli­jk niet. De constructi­es konden niet voor de zomer geleverd worden.

“In december 2022 hebben we, met goedkeurin­g van de gemeentera­ad, een prijsvraag in de markt gezet voor de aankoop van parklets en belevingsp­lateaus”, vertelt schepen Laurence Libert (Open Vld). “We wilden daarmee voor tijdelijke vergroenin­g zorgen, op een flexibele manier, in de Aldestraat, Diesterstr­aat en de Havermarkt. We wilden deze parklets kunnen plaatsen voor de zomer, maar uit de offertes die we binnenkreg­en bleek dat geen enkele leverancie­r ze op tijd kon leveren. Daarom is beslist om de aanbestedi­ng niet door te zetten.”

Niet in de Aldestraat

“We willen uiteraard de vergroenin­g nog steeds doorvoeren, maar gaan dat nu uitvoeren in eigen beheer. Daarvan is het begin alvast te zien in de Havermarkt”, zegt Libert. De handelaars in de Aldestraat hebben aangegeven dat ze de voorziene strook liever gebruiken voor terrassen. En in de Diesterstr­aat wordt de straat momenteel volledig heraangele­gd. Bij de eindafwerk­ing voorzien we daar sowieso extra groen. De 200.000 euro voor de parklets zal nu gebruikt worden binnen de ‘structurel­e werken’ waarbij onder meer stoepen en dergelijke horen. “Wij zijn voor meer groen in de stad en waren op zich niet tegen de parklets”, zegt Dirk Thoelen (cd&v) die ook actief is in de stedelijke groenwerki­ng. “Maar wat er nu op de Havermarkt ligt, is een lange zandbak waar mensen doorheen gaan ploeteren. Compleet iets anders dan de voorgestel­de parklets.”

“We plannen in de strook geen oversteekp­laatsen, zodat het strookje groen echt dient waarvoor het er ligt: de stad ontharden en vergroenen”, besluit Libert.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Op de Havermarkt komen nu toch geen kleine, mobiele parkjes, maar er zal sowieso meer groen geplant worden.
FOTO SVEN DILLEN Op de Havermarkt komen nu toch geen kleine, mobiele parkjes, maar er zal sowieso meer groen geplant worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium