Het Belang van Limburg

Garagist helpt Oekraïens gezin met hulpactie

- Geert Van Baelen

De Oekraïense Oksana woont sinds vorig jaar met haar familie in Overpelt. Met de hulp van garagist op rust Hendrik Jannis, die hen onderdak biedt, organiseer­t ze zondag samen met een groep vrijwillig­ers de hulpactie ‘Pryvit Pelt’ voor Oekraïne.

“Toen die ellende in Oekraïne begon, heb ik samen met mijn vrouw contact opgenomen met Fedasil om het appartemen­t boven de zaak open te stellen voor oorlogsvlu­chtelingen. Ik wou iets doen. In maart vorig jaar kreeg ik dan de vraag of ik Oksana samen met haar man en twee kinderen onderdak kon bieden”, vertelt Hendrik Jannis. “Ze was zwanger van haar derde kindje, dat ondertusse­n hier in oktober is geboren.”

Het gezin probeerde zo goed mowerk gelijk de draad van een normaal leven weer op te nemen. “Haar man heeft vrij snel werk gevonden bij Varesa in Lommel. Oksana heeft ook nog een jongere zus die later is nagereisd naar hier. Samen met haar vriend zal ze binnenkort elders gaan wonen. Ook zij zijn allebei aan het werk. Voor Oksana, die in haar thuisland als mode- en kunstjourn­aliste aan de slag was, is het moeilijker om een baan te nemen. Met drie jonge kinderen zonder een netwerk van familie, is dat niet evident.”

Vrijwillig­er

Maar Oksana wil niet bij de pakken blijven zitten, en werkt in afwachting als vrijwillig­er. “Zo hebben we met andere Oekraïense vrouwen zelfgemaak­te hapjes verkocht tijdens het Europees Muziekfest­ival voor de Jeugd, en hebben we met een bloemenkra­am op de Teutenmark­t gestaan. De opbrengst gaat naar een organisati­e die medicijnen koopt voor het Oekraïense leger”, vertelt ze in opmerkelij­k goed Nederlands. “Ook

Hendrik Jannis ik als vrijwillig­er bij het Rode Kruis, waar ik help bij het organisere­n van activiteit­en voor kinderen van vluchtelin­gen.”

‘Hallo Pelt’

Nu zondag 4 juni organiseer­t Oksana samen met een groep vrijwillig­ers een evenement onder de noemer Pryvit Pelt, Oekraïens voor ‘Hallo Pelt’. Het gaat om een muzikale happening op de voormalige site van de TIO Campus. “Hendrik heeft me op weg geholpen bij het leggen van contacten”, vertelt Oksana. “Op het programma staat de Peltse groep Tumbling Clouds, maar ook Oekraïense artiesten zoals operazange­res Olesya Kalityuk. Die is ook als oorlogsvlu­chteling in Pelt terechtgek­omen. Haar man vecht in het leger. Daarnaast zullen we zorgen voor de nodige Oekraïense gerechten en dranken. En voor de kinderen voorzien we in animatie zoals springkast­elen. Kijk, de affiche heb ik zelf gemaakt met de hulp van de vroegere redactieco­llega’s in mijn thuisland.”

Pryvit Pelt vindt gelijktijd­ig plaats met de opening van de foto-expoLens op de mens, die ook aandacht schenkt aan de oorlog via de beklijvend­e fototentoo­nstelling They fight for us too.

“Toen die ellende in Oekraïne begon, heb ik samen met mijn vrouw beslist om het appartemen­t boven de zaak open te

stellen voor oorlogsvlu­chtelingen”

 ?? FOTO GVB ?? De Overpeltse garagist op rust Hendrik Jannis helpt de Oekraïense Oksana bij het organisere­n van een hulpactie.
FOTO GVB De Overpeltse garagist op rust Hendrik Jannis helpt de Oekraïense Oksana bij het organisere­n van een hulpactie.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium