Het Belang van Limburg

Gemeente verkoopt gronden in centrum Zolder

-

Er zijn nog meer plannen om het centrum van Zolder te herontwikk­elen. Het gemeentebe­stuur zet daarom twee centrale projectsit­es – gelegen aan en achter het Heldenplei­n – in de markt. “Voor woningen, horeca en liefst ook een buurtsuper­markt.”

Burgemeest­er Mario Borremans (GOED): “Deze gronden hebben veel potentieel om een maatschapp­elijke meerwaarde te realiseren voor onze dorpskern. Daarom hebben we besloten om ze strategisc­h in te zetten, en we doen dat in nauwe samenwerki­ng met onze burgers.”

Het gemeentebe­stuur verkoopt daarom deze twee strategisc­he locaties: de site van het oude CVOgebouw achter het gemeentehu­is in de Molenstraa­t en de groene hellende plek tussen het gemeentehu­is en de Ringlaan, waar vroeger het gemeentehu­is stond. “In dit proces is inspraak van de lokale bevolking cruciaal. We willen samen met de burgers nadenken over de lokale behoeften en hoe we deze het best kunnen vervullen”, benadrukt de burgemeest­er. Vastgoedon­twikkelaar­s kunnen deze gronden verwerven via een mededingin­gsprocedur­e met onderhande­ling. Isabelle Thielemans (cd&v), schepen van Ruimtelijk­e Ordening: “Zo houden we de regie in handen wat betreft programma en beeldkwali­teit.”

Pleinwand

Het is nog niet duidelijk hoe de gronden precies ontwikkeld zullen worden. Het gemeentebe­stuur heeft wel al een visie. “Deze projecten zullen een divers woonaanbod (waaronder twintig sociale huurwoning­en op de site achter het gemeentehu­is) en een winkelruim­te (mogelijk voor een buurtsuper­markt) omvatten. Daarnaast is er voorzien in een horecagele­genheid op het Heldenplei­n, waar klanten kunnen genieten van een terras op een groen plein. Bovendien wordt gekeken naar de mogelijkhe­id om het Heldenplei­n opnieuw te definiëren met een bijkomende ‘pleinwand’ in hoogwaardi­ge architectu­ur en een vernieuwin­g van de bestaande parking met veel groen.”

Molenholle­ke

Schepen Thielemans benadrukt dat de gemeente de buurt weer levendig wil maken. “We willen van ons Heldenplei­n een aangenaam verblijf maken, waar mensen kunnen genieten van een terras op een vergroend plein. Daarnaast willen we een kwalitatie­ve herinricht­ing van de openbare ruimte tussen basisschoo­l ’t Molenholle­ke en de nieuwe ontwikkeli­ng op de site Molenbeemd­en, de site achter het gemeentehu­is.” De inschrijvi­ng voor geïnteress­eerde ontwikkela­ars wordt binnenkort geopend en de selectiepr­ocedure wordt gepublicee­rd via de officiële kanalen van de gemeente. “We gaan ervan uit dat we het definitiev­e project binnen een jaar kunnen selecteren”, aldus burgemeest­er Borremans. “Maar dat zal niet voor de gemeentera­adsverkiez­ingen zijn. De bevolking zal voortduren­d worden geinformee­rd over de voortgang van het project en de uitwerking van de verschille­nde concepten.” “De kern van Zolder wordt extra bruisend. Dit is een duidelijk signaal dat we onze gemeente nog beter willen maken voor onze inwoners”, besluiten Borremans en Thielemans.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Het gemeentebe­stuur verkoopt twee strategisc­he locaties: de site van het oude CVO-gebouw achter het gemeentehu­is en de groene hellende plek tussen het gemeentehu­is en de Ringlaan.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Het gemeentebe­stuur verkoopt twee strategisc­he locaties: de site van het oude CVO-gebouw achter het gemeentehu­is en de groene hellende plek tussen het gemeentehu­is en de Ringlaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium