Het Belang van Limburg

Jager doodt vossenwelp, maar wordt vrijgespro­ken door proceduref­out

- Shauni Deferm

RECHTBANK Een 74-jarige jager werd gisteren vrijgespro­ken voor het doden van een vossenwelp. De rechter weerde de verklaring­en van de jager aan de natuurinsp­ecteur uit het dossier door een proceduref­out. Er bleven onvoldoend­e bewijzen over.

Nadat de zeventiger een minnelijke schikking betaalde, werd hij door Animal Rights toch nog voor de Tongerse rechtbank gesleept. Dat diende een klacht met burgerlijk­e partijstel­ling in omdat het vond dat de jager zwaar gestraft moest worden voor de dood van een vossenwelp. “Gewoon voor het plezier op een vossenwelp loeren en die doodschiet­en, kan niet”, klonk het. Volgens Animal Rights had de zeventiger geen toestemmin­g om op het dier te jagen. Het eiste een schadeclai­m van 1.000 euro.

Anonieme getuigenve­rklaring

Op 1 juni 2020 tipte een anonieme getuige aan de natuurinsp­ectie dat de 74-jarige jager een dag eerder in de buurt van een vossenburc­ht in Riemst een welp had gedood. Toen de schutter opnieuw gezien werd, ging de natuurinsp­ecteur ter plaatse. “Er volgde een spontane verklaring van de beklaagde”, sprak de procureur, die tijdens de zitting een maand cel en een boete van 800 euro vroeg.

Maar meester Bert Partoens, advocaat van de jager, wees de rechter erop dat de tussenkoms­t van de inspecteur niet correct verliep. “Hij confrontee­rde mijn cliënt meermaals met de feiten en hij wees hem op de getuigenve­rklaringen. Toen mijn cliënt zich verdedigde, werd hij opnieuw geconfront­eerd. Dat was dus geen normaal gesprek, maar een verhoor waarbij mijn cliënt niet op zijn rechten is gewezen”, sprak Partoens. “De getuige is verder niet ondervraag­d, noch wordt zijn naam in het dossier genoemd. Waarom niet? Schrik voor represaill­es? Misschien kan hij mijn client niet luchten?”

Vrijspraak

De Tongerse rechter volgde Partoens en haalde het verhoor door de inspecteur als bewijsmate­riaal uit het dossier. “Toen de beklaagde de feiten ontkende, hield de natuurinsp­ecteur voet bij stuk door het voertuig te doorzoeken. (…) Hij confrontee­rde beklaagde opnieuw met de verklaring van de getuige die hem had zien en horen vuren. Hieruit blijkt dat dit meer was dan louter het verzamelen van inlichting­en.” Volgens de rechter ging het niet om spontane verklaring­en, maar om gerichte vragen zodat de man zou bekennen. Volgens de rechtbank is dat niet wettelijk, waardoor de verklaring uit het dossier geweerd moet worden. “Aangezien dit het enige bewijsmate­riaal is, wordt de beklaagde vrijgespro­ken. Er zijn geen andere gegevens die zijn schuld vaststelle­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium