Het Belang van Limburg

“Miljoen belastingg­eld voor acht kerken”

-

GEMEENTERA­AD

Meerderhei­d: cd&v (17)

Oppositie: N-VA (6), Open Oudsbergen (3), Groen (1)

N-VA wijst naar de verantwoor­delijkheid van de kerkfabrie­ken wat betreft de herbestemm­ing van kerken. “Een miljoen belastingg­eld voor acht kerken die nog nauwelijks worden gebruikt. Het kerkenbele­idsplan en de herbestemm­ing blijven dode letter. Er zijn al jaren plannen voor de Sint-Martinuske­rk in Meeuwen, maar ze raken niet uitgevoerd”, reageerde Frieda Gijbels (N-VA). Schepen Kurt Plessers (cd&v) verwijst naar het decreet. “In overleg en met respect werken we samen met de kerkfabrie­ken. De kapel van Plokroy is ondertusse­n verkocht. De kerken van Meeuwen, Gruitrode, Opglabbeek en Neerglabbe­ek blijven behouden met een liturgisch­e en sacrale invulling. Het zaalkerkje van Nieuwe Kempen wordt herbestemd en verbouwd in samenspraa­k met het bisdom. Het parochiaal team krijgt hier een thuis.” Schepen Plessers roept alle raadsleden op mee te denken over mogelijke herbestemm­ingen.

De jaarrekeni­ng 2022 sluit af met een plus van 4,8 miljoen euro. Beter dan verwacht want de gemeente gaf minder uit dan begroot. Het meerjarenp­lan komt in juni tijdens een begrotings­debat ter sprake.

Het politiereg­lement rond de organisati­e van evenemente­n werd goedgekeur­d. N-VA verwees naar de grote opvallende affiches van ‘Marco’s feest’. “Die staan op het openbaar domein, zonder vermelding van een verantwoor­delijke uitgever, maar dat is wel verplicht volgens het Belgisch strafwetbo­ek”, stelde Gijbels. Burgemeest­er Marco Goossens gaf toe dat er nog geen reglement was, maar dat men in bespreking is met AWV.

Het is foorkramer­s verboden in Oudsbergen rookbommet­jes en aanverwant­en als prijs uit delen of te verkopen. Aanleiding is de toenemende overlast van (rook)bommen tijdens kermissen. “Foorkramer­s bieden dit pyrotechni­sch materiaal steeds te koop aan of gebruiken het als prijs bij hun spelletjes. Gevaarlijk voor de kermisbezo­ekers en voor het milieu”, aldus schepen Hanne Schrooten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium