Het Belang van Limburg

Op hun huwelijksd­ag stond alles onder water, 70 jaar later vieren Jan en Anna wel in de zon

- Paul Theeuwen

PELT 70 jaar geleden stapten Jan Vandael (94) en Anna Brouwers (92) in het huwelijksb­ootje. Samen runden ze jarenlang een keukenwink­el in Lille. Hun huwelijksd­ag werd overspoeld door regen, hun 70ste huwelijksv­erjaardag konden ze wél in het zonnetje vieren.

Op 30 mei 1953 gaven Jan en Anna elkaar het jawoord. Ze herinneren zich die dag nog goed: drie dagen aan een stuk regende het pijpenstel­en en alles stond onder water. Hun 70ste huwelijksv­erjaardag vierden ze in betere omstandigh­eden. De familie verzamelde in Happy Days in Lille voor een groot feest. Jan is de oudste uit een gezin van 20 kinderen met 13 jongens en 7 meisjes. Anna was de derde spruit van mulder Jef Brouwers en Antona Vandebroek uit Sint-Huibrechts-Lille. Jan runde zo’n 40 jaar een schrijnwer­kerij, maar kreeg vooral naam als keukenbouw­er. Anna heeft vroeger de Welvaartwi­nkel in Lille uitgebaat. Achter haar winkel was er een kleine ‘betonnen barak’ die dienst deed als werkhuis voor de schrijnwer­kerij van Jan.

Voor- en tegenspoed

Later verhuisde de schrijnwer­kerij naar de Dorpsstraa­t. Daar werd ook een nieuw woonhuis gebouwd met een winkel voor keukens en een schrijnwer­kerij. Toen die winkel de deuren opende, ruilde Anna de Welvaartwi­nkel in voor de keukens. Een groot verschil, maar Anna had de commerce snel onder de knie. Het platina paar heeft vier kinderen, elf kleinkinde­ren en twintig achterklei­nkinderen. Grappig weetje: ook daar zijn er 13 jongens en 7 meisjes, net zoals in het gezin van Jan destijds. Jan en Anna zijn nog zelfstandi­g en ook hun geheugen is nog alert. Als ze terugblikk­en op hun huwelijk, vinden ze toch dat die 70 jaren voorbijgev­logen zijn, al was dat uiteraard met voor- en tegenspoed.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium