Het Belang van Limburg

Zo belangrijk als Oekraïne

- Reacties: dekern@hbvl.be Timmie Van Diepen

De onrust in Kosovo is een harde waarschuwi­ng voor Europa: vergeet de Balkan niet. Na de Joegoslavi­sche oorlogen leek er in Zuidoost-Europa ogenschijn­lijk rust te heersen, maar onderhuids sluimeren de conflicten in landen als Servië, Kosovo en Bosnië-Herzegovin­a voort. Een vonk is genoeg om de regio opnieuw in een spiraal van geweld te storten. De hevige rellen van maandag in Kosovo roepen herinnerin­gen op aan de donkerste dagen van eind vorige eeuw. Na de bloedige oorlog van 1998-1999 en het ingrijpen van de NAVO, verklaarde Kosovo zich in 2008 onafhankel­ijk. Alleen blijft dat statuut internatio­naal omstreden. De VS en het gros van de EU erkennen Kosovo. Maar Servië, gesteund door Rusland en China, spreekt nog altijd van een afvallige provincie. De Servische Kosovaren, die in het noorden een meerderhei­d vormen en al langer meer zelfbestuu­r eisen, boycotten eind april de lokale verkiezing­en. Het gevolg: in drie overwegend Servische gemeenten werden Albanese Kosovaren tot burgemeest­er verkozen, soms met een opkomst van amper 3,5 procent. De poging van de Servische Kosovaren om de installati­e van de burgemeest­ers te verhindere­n, botste met KFOR-troepen. Dinsdag stuurde de NAVO meteen 700 extra soldaten om de vrede te bewaken. De vrees op een verdere escalatie is groot. Want de NAVO-interventi­e

in Kosovo deed Servië dan wel terugkrabb­elen, de wortels van de Balkan-problemen werden door de vredestroe­pen niet opgelost. Terwijl Kroatië en Slovenië bij de EU kwamen, lukte dat de rest niet. Landen als Servië, maar ook het Servische deel van Bosnië, de Republika Srpska, zitten stevig in het Russische kamp, terend op de historisch­e haat tegen het Westen en de NAVO. Ze nemen niet alleen gretig Russisch gas af en trekken zich van sancties weinig aan, Rusland voedt ook bewust het conflict. Zo bood de Russische ambassadeu­r in Servië al enigszins overmoedig militaire hulp aan als het in Kosovo verkeerd mocht lopen.

Feit is dat de wortel van de EU-toetreding te weinig effect heeft. Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen zegt nu terecht dat de EU meer moet doen dan wachten tot de Westelijke Balkanland­en klaar zijn voor lidmaatsch­ap. Want ondanks de rellen is er een historisch­e kans. Rusland, dat als behoeder van de Slavische volken altijd een sleutelrol opeiste, is door de oorlog in Oekraïne moreel failliet en ook de economisch­e invloed van het Kremlin taant. Begin dit jaar beloofden Servië en Kosovo, na bemiddelin­g van de EU, de relaties te normaliser­en. Daarop verderbouw­en moet het doel zijn. Want voor Europa is een oplossing in de Balkan net zo belangrijk als een gunstige uitkomst in Oekraïne.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium