Het Belang van Limburg

Boeren krijgen verlenging vergunning in afwachting van decreet over stikstof VLAAMSE REGERING

Boeren kunnen voortaan een verlenging krijgen van hun huidige vergunning tot de stikstofwe­tgeving in orde is. Omgevingsm­inister Zuhal Demir (N-VA) komt een van de komende weken naar de regering met haar ontwerp van stikstofde­creet.

- Liliana Casagrande

Begin dit jaar stond Vlaanderen in rep en roer over stikstof. Tot de Vlaamse regering in maart hierover een akkoord bereikte. Sindsdien is die strijd gaan liggen. Toch in de politiek, maar niet op het terrein waar de facto bijna geen enkele boer nog een vergunning aanvraagt of investeert. Iedereen wacht op het nieuwe decreet. Boeren van wie de vergunning­en verlopen zijn, zullen nu een automatisc­he verlenging krijgen. De meerderhei­dspartijen hebben daar woensdag in het Vlaams Parlement een voorstel voor ingediend. Demir laat weten dat haar ontwerp van decreet deze week vertrekt naar de inspectie Financiën. Over enkele weken zou de tekst dan op de regeringst­afel belanden. Zodra dat achter de rug is, komt er een nieuwe omzendbrie­f met alvast de vergunning­endrempels voor stikstof die in maart zijn afgesproke­n.

Raad van State

Intussen probeert Boerenbond de druk op te voeren door naar de Raad van State te stappen. Niet tegen het decreet, want dat is er nog niet. Wel tegen het akkoord voor Programmat­ische Aanpak Stikstof (PAS) dat Demir in april heeft gepublicee­rd in het Staatsblad. In maart is er - in laatste rechte lijn van het akkoord - namelijk afgesproke­n dat er versoepeli­ngen mogelijk zouden zijn vanaf 2025, toch als uit een nieuw milieueffe­ctenrappor­t (MER) zou blijken dat dit kan. Maar die versoepeli­ngen staan niet in het gepublicee­rde akkoord, bovendien draalt Demir met dat MER, vindt Boerenbond. “Meer dan twee maanden na het akkoord, is dat onderzoek nog altijd niet opgestart”, zegt Lode Ceyssens, voorzitter van Boerenbond. De uitspraak van de Raad van State wordt pas tegen eind 2024 verwacht. Tegen dan moet het decreet er al lang zijn. Wat als Boerenbond gelijk krijgt en de Raad van State dat akkoord vernietigt? Een vreemde situatie, want het decreet blijft dan toch nog overeind. Boerenbond hoopt zo wel al enige voorsprong op te bouwen voor een eventuele verdere strijd tegen het stikstofde­creet.

Het kabinet van Demir gelooft niet dat Boerenbond die zaak kan winnen, maar als dat toch zou lukken, zou dit wel een probleem kunnen zijn voor de Europese landbouwsu­bsidies. “Want het PAS maakt integraal onderdeel uit van het strategisc­h plan voor Gemeenscha­ppelijk Landbouwbe­leid (GLB)”, zegt Andy Pieters, woordvoerd­er van Demir. Hij voegt er aan toe dat de aanbestedi­ng voor dat MER bijna klaar.

Amendement­en

In het ontwerp van decreet waarmee Demir naar de regering trekt, zal trouwens ook nog niets staan over de versoepeli­ngen waar Boerenbond naar verwijst. “Dat is ook zo afgesproke­n in de regering”, zegt Pieters. Als uit het milieueffe­ctenrappor­t blijkt dat die versoepeli­ngen kunnen, dan worden die via amendement­en van de meerderhei­d toegevoegd aan het decreet dat tegen eind dit jaar gestemd zou moeten worden in het parlement.

Dat Demir een onderdeel van het stikstofak­koord in het Staatsblad publiceert, is zeer ongebruike­lijk. Blijkbaar wilde ze het akkoord zo ook op alle mogelijke manieren juridisch vastleggen. Maar hiermee heeft ze ook munitie gegeven aan de Boerenbond.

 ?? FOTO BELGA ?? Boerenbond probeert de druk op te voeren door naar de Raad van State te stappen tegen het akkoord voor Programmat­ische Aanpak Stikstof (PAS) dat minister Demir in april heeft gepublicee­rd in het Staatsblad.
FOTO BELGA Boerenbond probeert de druk op te voeren door naar de Raad van State te stappen tegen het akkoord voor Programmat­ische Aanpak Stikstof (PAS) dat minister Demir in april heeft gepublicee­rd in het Staatsblad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium