Het Belang van Limburg

Vrouwen krijgen een kwart minder pensioen dan mannen

- Nina Bernaerts

De loonkloof tussen mannen en vrouwen vertaalt zich duidelijk naar een pensioenkl­oof op latere leeftijd. Vrouwen krijgen maar liefst een kwart minder pensioen. Zonder flankerend­e maatregele­n zouden ze zelfs de helft minder pensioen krijgen.

Dankzij overleving­s- en echtscheid­ingspensio­enen worden vrouwen tijdens hun pensioen beter beschermd. Het Federaal Planbureau ging na in hoeverre die flankerend­e maatregele­n de pensioenre­chten van de vrouw bevorderen. En wat blijkt: het is dankzij het overleving­s- en echtscheid­ingspensio­en dat vrouwen ‘maar’ 24 procent minder pensioen trekken dan mannen. Het onderzoek toont dat vrouwelijk­e gepensione­erden een gemiddeld brutopensi­oen hebben van 1.469 euro, tegenover 1.920 euro bij mannen. Maar zonder die afgeleide pensioenre­chten zou het gemiddelde pensioen van vrouwen slechts 963 euro bedragen, tegenover 1.909 euro bij mannen. De pensioenkl­oof zou dan 50 procent bedragen.

En het is dan vooral het overleving­spensioen dat de kloof tussen mannen en vrouwen verkleint. Het pensioen dus dat een weduwe krijgt nadat haar man overleden is. Het gemiddelde overleving­spensioen ligt dan ook een pak hoger dan het gemiddelde echtscheid­ingspensio­en, namelijk 1.164 euro tegenover 242 euro. Niet onverwacht is de genderpens­ioenkloof het hoogst bij de oudste leeftijdsc­ategorieën.

Moderniser­ing

Minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) is zich bewust van de genderonge­lijkheid en wil van de moderniser­ing van het pensioen een prioriteit maken. “Beschermin­gsmaatrege­len blijven noodzakeli­jk opdat alle vrouwen zelf een waardig pensioen kunnen genieten. Maar ik ben er wel van overtuigd dat deze beschermin­gsmaatrege­len niet meer van het huwelijk mogen afhangen. De moderniser­ing van de pensioenen is een prioriteit.”

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Minister van Pensioenen Lalieux (PS) is zich bewust van de genderonge­lijkheid en wil van de moderniser­ing van het pensioen een prioriteit maken.
FOTO BART DEWAELE Minister van Pensioenen Lalieux (PS) is zich bewust van de genderonge­lijkheid en wil van de moderniser­ing van het pensioen een prioriteit maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium