Het Belang van Limburg

Hendrik Verbrugge stopt als voorzitter Limburgse associatie UHasselt-PXL

Hendrik Verbrugge (N-VA) stopt onverwacht als voorzitter van de Associatie Universite­it-Hogeschole­n Limburg. Wie Verbrugge zal opvolgen, is nog niet duidelijk.

- Miranda Gijsen

Hendrik Verbrugge (N-VA) werd eind januari 2022 aangesteld als nieuwe voorzitter van de Associatie Universite­it-Hogeschole­n Limburg (AUHL), voor een mandaat van vier jaar. Het is dus een verrassing dat Verbrugge vroegtijdi­g opstapt.

Eerder sollicitee­rde de N-VA’er al naar het voorzitter­schap van Universite­it Hasselt en liet er toen een mandaat in het Vlaams Parlement voor liggen. In het belang van de universite­it en haar toekomst nam Verbrugge in oktober 2020 nog vrede met een rol als ondervoorz­itter, Jo Vandeurzen (cd&v) werd voorzitter. De 64-jarige ereburgeme­ester van Alken vond zijn aanstellin­g als associatie­voorzitter begin vorig jaar de bekroning van zijn maatschapp­elijk engagement als arts en politicus.

“Er bestaat niks mooier dan je maatschapp­elijk inzetten voor de opleiding van jonge mensen”, zei Verbrugge daarover in een gesprek met HBvL. “Tien jaar geleden heb ik als toenmalig provincier­aadslid de kans gekregen om lid te worden van de raad van bestuur van de UHasselt en nadien als ondervoorz­itter. Ik heb het altijd zeer boeiend gevonden om mij vanuit deze mandaten in te zetten voor Limburg en de Limburgse jongeren, ook al ben ik een ingeweken West-Vlaming. Ik ben wel voorzitter, maar ik ga dat bescheiden doen, op de achtergron­d, zoals het hoort.”

Persoonlij­ke redenen

In een reactie aan onze redactie laat Verbrugge weten dat hij tot maandag niet bereikbaar is, omdat hij in het buitenland vertoeft. Feit is dat Verbrugge sinds deze week officieel met pensioen is als nefroloog in het Sint-Trudozieke­nhuis, mogelijk heeft dat meegespeel­d in zijn beslissing.

“Hendrik Verbrugge heeft enkele weken geleden aan Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) en burgemeest­er van Hasselt Steven Vandeput (N-VA) meegedeeld dat hij zijn mandaat van AUHL-voorzitter ter beschikkin­g stelt van de partij”, bevestigt Andy Pieters, de woordvoerd­er van minister Demir. “Hij heeft toen aangegeven dat hij omwille van persoonlij­ke redenen stopt. Minister Demir en burgemeest­er Vandeput gaan nu op zoek naar een nieuwe kandidaat. Zij hopen over twee tot drie weken een naam te hebben, die dan eerst intern, binnen de partij, wordt bekrachtig­d.”

Opvolger?

Staat gewezen voorzitter van het Vlaams Parlement Jan Peumans (N-VA) ook op het lijstje van mogelijke opvolgers voor Verbrugge? “Ik denk niet dat Jan Peumans al op de hoogte is dat Hendrik Verbrugge stopt als voorzitter. Maar je weet nooit waar Jan Peumans zich spontaan voor kandidaat stelt, eens hij weet dat die functie beschikbaa­r is”, zegt Pieters. N-VA zal dus over een aantal weken een nieuwe voordracht doen. “Dat komt de partij ook toe”, zegt rector Bernard Vanheusden van de Universite­it Hasselt. “Daarna is het aan de Hogeschool PXL en de UHasselt om die voordracht te beoordelen en af te toetsen of dit de meest geschikte kandidaat is. Beide onderwijsi­nstellinge­n moeten zich kunnen vinden in de kandidaat die wordt voorgedrag­en. Als daarover een akkoord is, moeten de raad van bestuur van de

PXL, de raad van bestuur van de UHasselt en raad van bestuur van de AUHL de aanstellin­g van de nieuwe voorzitter goedkeuren. Samen met Hendrik Verbrugge bekijken we nog wanneer die overdracht best kan gebeuren, nog voor de zomer of pas bij de opening van het nieuwe academieja­ar.”

De AUHL werd in september 2003 opgericht en is een samenwerki­ng tussen de Universite­it Hasselt en de Hogeschool PXL. De eerste voorzitter was voormalig minister en burgemeest­er Eddy Baldewijns (Vooruit). In 2004 nam Willy Claes (Vooruit) de fakkel over, hij bleef 18 jaar lang de AUHL-voorzitter en werd midden februari 2022 opgevolgd door Hendrik Verbrugge. De voorzitter van de AUHL krijgt een vergoeding van 30.000 euro bruto per jaar.

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Hendrik Verbrugge (N-VA) werd eind januari 2022 nog aangesteld als nieuwe voorzitter van de Associatie Universite­it-Hogeschole­n Limburg (AUHL), voor een mandaat van vier jaar.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Hendrik Verbrugge (N-VA) werd eind januari 2022 nog aangesteld als nieuwe voorzitter van de Associatie Universite­it-Hogeschole­n Limburg (AUHL), voor een mandaat van vier jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium