Het Belang van Limburg

Youtuber Acid deelt identiteit van vier Reuzegomme­rs

- Pieter Huyberecht­s

De uitspraak in de rechtszaak rond de overleden student Sanda Dia blijft de gemoederen beroeren. Gisteren deelde de populaire Youtuber Acid de namen van verschille­nde Reuzegomme­rs online.

527.000 abonnees op Youtube. Nathan Vanderguns­t is een van de populairst­e gezichten bij de Vlaamse en Nederlands­e jeugd. Onder het pseudoniem Acid deelt hij al jaren filmpjes. Vaak over gamen, soms over dingen die zijn aandacht trekken in de maatschapp­ij. Alles wat hij de wereld instuurt, wordt druk becommenta­rieerd onder tieners. In 2021 nam hij nog deel aan De slimste mens. Gisternami­ddag besloot Acid zijn “top 5 Reuzegomme­rs” te delen met zijn volgers. Finaal noemde hij er maar vier, onder wie twee van de leidende figuren tijdens de fataal verlopen doop: Zaadje en Janker. Ook de functies van hun ouders worden aangehaald in zijn “ludieke” scheldvide­o. Acid haalt er vervolgens ook twee Reuzegomme­rs bij die helemaal niets met de doop te maken hebben. In amper één uur tijd werd zijn twaalf minuten durende video al meer dan 25.000 keer bekeken. Een nieuw “hoogtepunt” in de digitale heksenjach­t op veroordeel­de Reuzegomme­rs.

Op clicks belust

de

Onder advocaten van de betrokken Reuzegomme­rs werd gisteren met verbijster­ing naar de video gekeken. Dat Acid mensen met naam en toenaam noemt die helemaal niet bij de doop betrokken waren, neigt volgens sommigen naar laster en eerroof. “Er zijn grenzen, en die zijn al lang overschred­en, maar je hebt nog steeds op clicks beluste aandachtsz­oekers die nog onder de ondergrens door gaan”, klinkt het bij de advocaat van een Reuzegomme­r. Behalve aan laster en eerroof heeft Vanderguns­t zich met zijn video mogelijk schuldig gemaakt aan ‘doxing’, het online publiceren van iemands persoonsge­gevens, en aan cyberbelag­ing. Of er een gerechteli­jk staartje volgt, moet de komende dagen blijken. Eerder kreeg de satirische website

’t Scheldt al een publicatie­verbod opgelegd nadat ze namen en foto’s van Reuzegomme­rs had gedeeld.

Stille wakes

De uitspraak in deze rechtszaak blijft de gemoederen beroeren. Gisteravon­d was er in Gent een stille wake, waar ook burgemeest­er Mathias De Clercq (Open Vld) aanwezig was. Met bordjes als ‘Justice for Sanda’ en ‘F*ck klassenjus­titie’ toonden de aanwezigen hun onvrede met het arrest in de zaak Sanda Dia. Dat de Reuzegomme­rs ervan afkomen met geldboetes en werkstraff­en, is in de ogen van de aanwezigen veel te mild. Ook de komende dagen zijn er in verschille­nde steden nog gelijkaard­ige bijeenkoms­ten.

 ?? FOTO YT ?? Nathan Vanderguns­t of Acid.
FOTO YT Nathan Vanderguns­t of Acid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium