Het Belang van Limburg

“De Rijn brengt alles tot leven”

-

Sinds augustus 2021 woont de Alkense Katrien Clerx (26) in Bazel. Ze werkt in het hoofdkwart­ier van farmareus HoffmannLa Roche. Ze is er druk in de weer met het op de markt brengen van medicatie voor kinderen met musculaire dystrofie, een erfelijke spierziekt­e.

Na haar opleiding als biochemicu­s in Leuven kwam Katrien Clerx via studentenk­ringen in contact met de businesswe­reld en besloot ze voor een master Internatio­nal Management and Strategy te gaan. Ze maakte kennis met de farmacie, waarin ze vandaag nog steeds actief is. Katrien tekende een contract als trainee oftewel pas afgestudee­rde student bij Roche. Voluit Hoffmann-La Roche, een farmaceuti­sche gigant die wereldwijd meer dan 100.000 mensen in dienst heeft. De hoofdzetel bevindt zich in Bazel, in een indrukwekk­ende wolkenkrab­ber vlak aan de Rijn. “Roche staat voor revolution­aire onderzoeke­n en medicaties tegen zware ziektes”, zegt Katrien. “Het bedrijf is bekend van zijn kankermedi­cijnen. Als trainee verandert mijn rol ongeveer om de zes maanden.”

Wat is momenteel jouw taak binnen het bedrijf?

“Ik werk nu in het cel- en gendeparte­ment, een nieuwe afdeling met zeer dure medicatie, omdat ze revolution­air zijn. Momenteel zet ik mee de supply chain op van medicatie voor kinderen die aan musculaire dystrofie lijden. Een ziekte waar tot op heden geen gepaste therapie voor bestaat.”

Je bent geen onderzoeke­r voor alle duidelijkh­eid?

“Nee, ik zit mee in de businesska­nt van het verhaal. We bepalen met ons team de best mogelijke strategieë­n en zoeken naar antwoorden op logistieke vragen. Waar gaan we producten maken en hoe transporte­ren we die? Welke achtergron­dsystemen hebben we nodig? Welke teams zijn verantwoor­delijk voor wat? En vooral: hoe kunnen we het volledige plaatje verbeteren zodat alles zo snel en efficiënt mogelijk kan, tot bij de patiënt. Want de therapieën binnen onze huidige materie zijn patiëntspe­cifiek. Logisch dus dat snelheid en efficiënti­e belangrijk zijn. Musculaire dystrofie is trouwens maar één ziekte waartegen we middelen op de markt brengen. Roche heeft ook veel medicijnen in de pijplijn binnen andere gebieden.”

Hoe druk is het momenteel op het werk?

“Het is hectisch omdat Roche zijn eerste gentherapi­e gaat lanceren samen met een ander bedrijf. We hopen op snelle goedkeurin­g in de VS. Omdat bepaalde procedures versneld raakten, is het alle hens aan dek, zodat de medicaties zo vlug mogelijk tot bij de patiënt geraken. In dit geval op het domein musculaire dystrofie.”

Ben jij ook bezig geweest met medicatie tegen corona?

“Roche is inderdaad eerder bekend van de coronatest­jes: de zelftesten, de neuswisser­s en de PCRtesten die iedereen wel heeft moeten ondergaan.”

Jij spreekt over Roche. Niet over Hoffmann-La Roche?

“Hoffmann en La Roche zijn de familienam­en. Het is begonnen als een familiebed­rijf en dat is het eigenlijk nog steeds. Binnen de dagelijkse werking heb je ‘Farma Roche’ en ‘Diagnostie­k Roche’, de twee grote takken van het bedrijf. De term Hoffmann gebruiken wij in de dagelijkse omgang inderdaad niet. Zeg maar gewoon Roche.”

Het gebouw oogt fraai om zijn hoogte en architectu­ur. Op welke verdieping ben je actief?

“Op de tiende. Er staan intussen al twee torens. De hoogste van de twee heeft 47 verdieping­en.”

Hoe lang zie je jezelf in Bazel blijven?

“De trainee-overeenkom­st loopt in principe in augustus af. Maar ik ben hier graag en gelukkig is Roche een heel ondersteun­end en flexibel bedrijf. Het zal niet plots over zijn voor mij in de zomer.”

Het leven in Zwitserlan­d is beduidend duurder dan in België?

“Je betaalt in vergelijki­ng met België steeds het dubbele. Soms zelfs drie keer zoveel, afhankelij­k van wat je gaat doen. Niet alleen voor de huur van een appartemen­t, terwijl Zwitsers meestal kleiner wonen dan Belgen. Ook qua voeding betaal je zeker het dubbele. Gelukkig zijn de salarissen in verhouding ook dubbel, anders was het niet haalbaar om goed te leven in Bazel.”

Woon je op een appartemen­t?

(Knikt) “Ik woon op mijn eentje in Bazel-stad zelf, vlak achter het station, op tien minuutjes wandelen van het centrum.”

Heb je ondanks de drukke bezigheden al genoeg tijd gevonden om Bazel te verkennen?

“In de weekends ga ik volop Zwitserlan­d en Bazel ontdekken. Bazel is een leuke stad, vooral in de zomer. In juni komen cultuurfan­s uit de hele wereld aan hun trekken in Art Bazel. Dan staat de stad op stelten. De musea pulken dan uit van de kunst. Er zijn veel beurzen en culturele toeren door de stad. Zelf vind ik het hele leven rond de Rijn waanzinnig fijn. Zo is er de traditie van Wickelfisc­hen. Je springt dan aan de ene kant van de rivier in het water en laat je mee dobberen tot aan het einde van de stad. Je kan eigenlijk altijd in de

Rijn springen, er is geen verbod tenzij er extreme stroming is. Maar tijdens het evenement in augustus springen wel duizenden mensen tegelijk in de rivier, dus dat brengt heel veel leven met zich mee. Iedereen heeft dan een Wickelfisc­h mee, een waterzak met je spullen in.”

Heb je zelf al een poging gedaan?

“Zeker. Vooral vorige zomer, toen het vaak erg warm was. Mijn werk ligt aan het begin van de Rijn in Bazel. Na het werk sprongen we meteen het water in, lieten ons wat mee stromen en gingen het laatste stukje gewoon te voet verder naar huis.”

Je bent dus ook sportief?

“Dat probeer ik toch te zijn. Ik hou van skiën. Daarom ga ik eerder op vakantie in de winter, zodat ik aan winterspor­t kan doen. En ik hou niet van strandvaka­nties. Ik vertoef ook wat in de fitness en leer op dit moment muurklimme­n. Ooit wil ik in Zwitserlan­d wel eens een Via Ferrata doen, klimmen in de natuur. Ik ben een bezige bij.”

Hoe vaak kom je tegenwoord­ig nog naar België?

“Omdat mijn vriend in België woont, probeer ik één keer per maand op en af te reizen. Helaas is de treinverbi­nding tussen Bazel en België vrij slecht. Dat maakt het moeilijk. De trein heeft altijd wel vertraging. Als alles vlot verloopt, doe ik zes uur over de reis, maar de laatste tijd heb ik steeds een à twee uur vertraging. Er zijn altijd wel problemen. Met de auto zou je er in vijf, zes uur zijn, maar ik heb op dit moment zelfs geen auto want ik doe in Bazel alles met de fiets.”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? “Ik hou van skiën. Daarom ga ik liever op vakantie in de winter, zodat ik aan winterspor­t kan doen”, zegt Katrien.
“Ik hou van skiën. Daarom ga ik liever op vakantie in de winter, zodat ik aan winterspor­t kan doen”, zegt Katrien.
 ?? ?? “Je betaalt in vergelijki­ng met België steeds het dubbele”, zegt Katrien.
“Je betaalt in vergelijki­ng met België steeds het dubbele”, zegt Katrien.
 ?? FOTO'S RR ?? Bij het Wickelfisc­hen spring je aan de ene kant van de rivier in het water en laat je je mee dobberen tot aan het einde van de stad.
FOTO'S RR Bij het Wickelfisc­hen spring je aan de ene kant van de rivier in het water en laat je je mee dobberen tot aan het einde van de stad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium