Het Belang van Limburg

“Een man kan heel zijn leven doorgaan met bevruchten”

- Karel Moors

Filmsterre­n Robert De Niro (79) en Al Pacino (82) zijn op hun oude dag nog eens papa. “Op hogere leeftijd neemt de kwaliteit van sperma af maar een bevruchtin­g blijft mogelijk”, zegt dr. Nathalie Dhont van het ZOL.

Acteur Robert De Niro (79) maakte onlangs bekend dat hij opnieuw papa is geworden - dochtertje Gia is zijn zevende kind en nu blijkt dat er ook een baby op komst is bij zijn collega Al Pacino (82) en diens vriendin Noor Alfallah (29), die acht maanden zwantoe. ger is. In 1996 was filmster Anthony Quinn ook al 81 toen hij voor de twaalfde keer daddy werd. Bij mannen heeft de leeftijd veel minder invloed op de vruchtbaar­heid dan bij vrouwen, dat is algemeen bekend. “Bij de vrouw stopt de vruchtbaar­heid bij de menopauze en daarvoor eigenlijk al. Maar een man kan in principe heel zijn leven doorgaan met bevruchten. De oudst gedocument­eerde papa is ruim in de tachtig”, vertelt dokter Nathalie Dhont, fertilitei­tsexpert in het ZOL. “De zaadproduc­tie blijft behouden bij de man maar de kwaliteit van zijn sperma gaat wel achteruit.” De kwaliteit van het sperma neemt af vanaf de leeftijd van 45 jaar: de zaadlozing­en worden dan kleiner en de zaadcellen zijn minder beweeglijk. Het aantal afwijkende zaadcellen neemt lichtjes “Bij hogere leeftijd is er minder goed zaad en heb je meer kans op miskramen”, legt dr. Dhont uit. “Maar alles hangt ook af van de leeftijd van de vrouw: als die heel jong is, kan een bevruchtin­g zeker nog lukken.” Pacino’s vriendin is 29, De Niro’s partner Tiffany Chen is 38.

Leeftijdsl­imiet

Een baby verwekt met sperma van een oudere man heeft slechts een heel klein hoger risico op genetische aandoening­en. “Ook totaal in contrast met de vrouw: bij vrouwen boven de veertig is die leeftijd enorm gelinkt met chromosoma­le aandoening­en (downsyndro­om) bij hun baby. Die link zien we niet bij oudere papa’s. Het zou dan meer gaan om de-novo-mutaties, maar dat risico is heel laag”, aldus dr. Dhont. Een de-novo-mutatie is een nieuwe afwijking die niet bij de ouders voorkomt.

Het fenomeen van de oudere papa’s neemt toe. “Mensen leven langer, leven langer gezond, er ontstaan nieuwe relaties,... oudere man met jongere vrouw is een scenario dat we vaak zien”, zegt dr. Dhont.

Levensverw­achting

“Het belangrijk­ste bezwaar bij een oudere papa is dat je het kind dan niet echt een performant­e vader geeft omdat de levensverw­achting van die man veel lager is”, argumentee­rt Dhont. “Het kind riskeert die papa op jonge leeftijd te verliezen. Een vader op hoge leeftijd is mogelijk ook minder betrokken bij de opvoeding.”

 ?? ??
 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Al Pacino (82, tweede van rechts) en zijn drie volwassen kinderen (vlnr): de tweeling Anton (22) en Olivia (22) en Julie Marie (33). Er komt nog een baby bij.
FOTO GETTY IMAGES Al Pacino (82, tweede van rechts) en zijn drie volwassen kinderen (vlnr): de tweeling Anton (22) en Olivia (22) en Julie Marie (33). Er komt nog een baby bij.
 ?? FOTO AFP ?? Ook Robert De Niro (79) is opnieuw papa geworden.
FOTO AFP Ook Robert De Niro (79) is opnieuw papa geworden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium