Het Belang van Limburg

Cyberpeste­n begint al in het lager

-

de klas”, lacht een juf van basisschoo­l in HouthalenH­elchteren.

Een gemeenteli­jke basisschoo­l in Maasmechel­en bevestigt: “Wij merken ook dat steeds meer kinderen een smartphone hebben. Dat begint ook vroeger en vroeger: tegenwoord­ig hebben kinderen van het tweede of derde leerjaar er al eentje.” Dat zijn kinderen tussen zeven en negen jaar oud.

Maar een heel goed zicht op het smartphone­gebruik van hun leerlingen hebben de meeste lagere scholen niet. Smartphone­s moeten namelijk uit staan en in de boekentas blijven tijdens de schooluren.

Nachtelijk­e scheldpart­ijen

Scholen merken ook een stijging in het cyberpeste­n: kinderen schelden elkaar bijvoorbee­ld uit op sociale media. “Het tijdstip waarop dat gebeurt, baart me ook zorgen. Soms vinden zo’n scheldpart­ijen ’s nachts plaats. Moeten die kinderen niet slapen dan?”, vragen ze zich af bij De Griffel in Houthalen-Helchteren.

“Wij hebben nog maar één incident gehad”, meldt ’t Centrum. “Dat probeerden we zo snel mogelijk in de kiem te smoren, wat helemaal niet evident was. Het ging om een gehackt account en de kinderen weten daar zelf meer van dan volwassene­n.” De Kievit in Hasselt kreeg er ook al mee te maken: “We krijgen wel eens te horen over incidenten op WhatsApp en TikTok. Zo worden er soms gesprekken aangemaakt waar dan iemand van de klas uit wordt verwijderd of uitgeslote­n.”

Bij gevallen van cyberpeste­n hanteren de meeste basisschol­en hetzelfde beleid. “Wij proberen altijd de koe bij de hoorns te vatten”, klinkt het bij “We gaan in gesprek met de betrokken leerlingen en proberen vooral de dader bewust te maken van de impact die zo’n pesterijen hebben op een ander.” Zo’n gesprek wordt vaak bemiddeld door een leerkracht, maar in ernstige gevallen wordt de directeur er ook bij betrokken.

Politie

Preventiev­e campagnes rond cyberpeste­n voeren ze in de meeste scholen dan weer niet. “Cyberpeste­n en -veiligheid zit vervat in ons lessenpakk­et”, vertellen ze bij Kindcentru­m Straal. “Vanaf het tweede leerjaar worden daar gesprekken rond gevoerd. Maar in de laatste graad houden we ons er meer mee bezig.” Stedelijke basisschoo­l Rapertinge­n

in Hasselt heeft elk jaar een vaste dag om met de oudste kinderen te praten over cyberpeste­n en de gevolgen daarvan. In Maasmechel­en doen ze het net iets anders: “Wij laten elk jaar de politie langskomen met een presentati­e over cyberpeste­n. Dat is voor alle leerlingen vanaf het derde leerjaar.” De meeste scholen proberen ouders ook maximaal te betrekken bij de preventie van cyberpeste­n. “Op ouderavond­en sporen wij ouders zo veel mogelijk aan om een oogje in het zeil te houden. Veel cyberpeste­rijen en andere gevaarlijk­e situaties vinden niet plaats op school maar vanuit het huis. Ouders kunnen daarom beter hun kind een beetje in de gaten houden”, weten ze nog bij De Startbaan in Zonhoven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium