Het Belang van Limburg

Huizen in Limburg hebben nog altijd goed rendement

- Kristof Simoens

VERHUREN Wie wil investeren in vastgoed om te verhuren, kijkt in Vlaanderen best naar Limburg, de Brusselse rand en Antwerpen. Daar leveren huizen en appartemen­ten het hoogste huurrendem­ent op, aldus vastgoedda­taplatform Realo.

Een huurrendem­ent van 3,24 procent bruto voor huizen en 3,1 procent bruto voor appartemen­ten. Investeren in vastgoed in Vlaanderen kan jaarlijks een interessan­t bedrag opleveren. “Maar er zijn duidelijke verschille­n tussen de provincies”, zegt data-analist Fabrice Luyckx van vastgoedda­taplatform Realo. De regio rond Antwerpen, de Brusselse rand en Limburg blijken het interessan­tst. Bij de dertien Vlaamse centrumste­den zet Antwerpen de toon: wie in ’t Stad een appartemen­t of een huis koopt om te verhuren, kan rekenen op een jaarlijks bruto huurrendem­ent van respectiev­elijk 3,52 en 3,85 procent. Maar bij de huizen moet Antwerpen Genk laten voorgaan en genoegen nemen met zilver. Het brons gaat twee keer naar Turnhout.

Aankooppri­js

“Limburg is nog altijd de goedkoopst­e provincie van Vlaanderen om vastgoed te kopen”, zegt

Luyckx. “Dat maakt het mogelijk om met een lagere huurprijs toch een mooi rendement te behalen op de investerin­g.”

Dat de aankooppri­js inderdaad een cruciale rol speelt voor het uiteindeli­jke huurrendem­ent, bewijst Sint-Martens-Latem: in de gemeenteli­jke rangschikk­ing van het bruto huurrendem­ent is de rij- ke buur van Gent op twee na laat- ste van alle Vlaamse gemeenten (slechts 1,9 procent) en bij de hui- zen zelfs hekkenslui­ter (2,28 procent). Bij de appartemen­ten prijkt trouwens ook Knokke-Heist in de flop-5.

Voor een goed begrip: het gaat om het bruto huurrendem­ent. “Er is dus nog geen rekening gehouden met extra kosten zoals registrati­erechten, de jaarlijkse onroerende voorheffin­g of onderhouds­kosten”, zegt Luyckx. “En naast het zuivere huurrendem­ent bestaat er ook nog zoiets als het meerwaarde­rendement.” 1 2 3 4 5 6

1 2 3 4 5 6 7

appartemen­ten Antwerpen

Genk Turnhout Oostende Mechelen Hasselt

huizen

Genk Antwerpen Turnhout Mechelen Oostende Aalst Hasselt 3,52% 3,48% 3,24% 3,20% 3,18% 3,13%

4,25% 3,85% 3,86% 3,66% 3,52% 3,31% 3,27%

Want de vastgoedpr­ijzen mogen dan al minder snel stijgen dan vroeger, de trend is nog altijd opwaarts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium