Het Belang van Limburg

Buizerd belaagt hardloper

- Johnny Geurts

ROOFVOGEL Tijdens zijn dagelijks rondje hardlopen werd Mathijs Gielen (29) uit Hoeselt dinsdagavo­nd vlak bij het Wijngaardb­os in Alt-Hoeselt aangevalle­n door een agressieve buizerd. “Zijn klauwen schampten over mijn hoofd. Ik bleef doorlopen.”

Mathijs Gielen uit Hoeselt is nog onder de indruk van zijn hachelijke avontuur. “Ik was mijn rondje aan het lopen in Alt-Hoeselt ter hoogte van de nieuwe baan en het veldbaantj­e. Een prachtige buurt tussen de velden in. De zon stond in mijn rug toen ik plots de schaduw van een grote vogel zag opduiken. Een paar tellen later voelde ik de vogel vlak bij mijn hoofd en toen schampte de buizerd met zijn klauwen over mijn hoofd. Ik heb mijn handen in de lucht gestoken, gezwaaid en ben blijven doorlopen. Toen ik omhoog keek, zag ik hem wegvliegen. Het was best even schrikken”, vertelt Mathijs. “Mijn broer heeft een paar jaar geleden ook al eens een gelijkaard­ig verhaal meegemaakt met een agressieve buizerd die op hem afvloog in deze buurt.”

Bij de jogging- en hardloopcl­ub Hoeselt Run is men zich bewust van de agressieve roofvogels. “Jaarlijks horen we wel één of meerdere keren een verhaal over een buizerd die meestal dicht bij een bosrijk gebied nogal bedreigend kan aanvallen. Het gebeurt blijkbaar alleen als de lopers solo lopen. Als ze in groep zijn, komen de vogels niet dichterbij. De vorige keer dat een lid van onze club werd belaagd door een buizerd was het op bijna dezelfde plek, maar dan meer richting Hardelinge­n”, zegt Wim Hellinx van de Hoeselt Run.

Oppassen

Dat een roofvogel zo agressief uit de hoek komt, is niet zo vreemd, stelt boswachter Stefan Luyck. “Het is een geval van nestbesche­rmingsdran­g. Hoogstwaar­schijnlijk heeft de buizerd al jongen en staan die op het punt om te leren vliegen en jagen. De buizerd verdedigt zijn territoriu­m en indringers worden gewaarschu­wd. Door een tik te geven, willen ze de loper verjagen en hem duidelijk maken niet dichterbij te komen. Dit gedrag duurt zo’n twee maanden”, besluit Luyck.

 ?? FOTO RR ?? Tijdens het hardlopen werd Mathijs door een buizerd aangevalle­n.
FOTO RR Tijdens het hardlopen werd Mathijs door een buizerd aangevalle­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium