Het Belang van Limburg

Van C-kern en dispuut in rechtbank naar kampioen mét KRC Genk

-

DE AANLOOP Van rechtbank naar opperste roem

Het KRC Genk van Sef Vergoossen rukte in het seizoen 2001-2002 na een moeizame start (8 op 15) op naar de kop van de klassering. Het spitsenduo Sonck-Dagano was onstuitbaa­r, tot de Burkinees na de winterstop naar de Africa Cup moest. Tijd om David Paas op te vissen uit… de C-kern. Daar was hij beland na een dispuut met de clubleidin­g, dat beide partijen zelfs op de arbeidsrec­htbank deed verschijne­n.

David Paas: “In mijn eerste wedstrijd op Beveren kon ik de ploeg meteen helpen met twee goals. Op die manier kreeg ik opnieuw een plaats in de A-kern. Jammer genoeg had een half jaar C-kern mijn lichaam geen deugd gedaan en sukkelde ik na mijn rentree geregeld met spierbless­ures. Gelukkig was ik fit genoeg om in de slotfase van de titelmatch in te vallen voor Dagano. We moesten op Westerlo minstens even goed doen als Club Brugge op STVV om al op de voorlaatst­e speeldag de titel te pakken. Maar dat liep niet van een leien dakje.”

DE MATCH

Met dank aan STVV

Net zoals drie jaar eerder in Harelbeke bleek de titelstres­s op 28 april 2002 verlammend te werken in het Westelse Kuipje. De bezoekers speelden met voorsprong hun slechtste match van het seizoen en hadden een sterke Jan Moons, een falende thuisspits Pelic en de hulp van het doelhout nodig om een 0-0 over de streep te trekken. Het gelijkspel volstond voor de titel, omdat STVV onverwacht zwaar uithaalde tegen Club Brugge (5-3). De slotwedstr­ijd tegen Lokeren werd een galamatch voor eigen publiek.

David Paas: “Het was een enorm nerveuze boel. Geen verrassing voor mij, ik herkende de situatie van drie jaar voordien. Toen stond ik als spits van Harelbeke in het andere kamp. Titelmatch­en zijn geen wedstrijde­n als een ander. Op de bank waren we aanvankeli­jk

David Paas niet op de hoogte van de ontwikkeli­ngen tijdens STVV-Club, daarvoor liep het veel te moeizaam op het veld. Ik was vrij kalm, omdat ik me focuste op mijn invalbeurt. Ik kwam van ver terug, zag het als een beloning voor mijn doorzettin­gsvermogen. Toen ik in de slotfase inviel, wisten we wel dat Club met twee goals in het krijt stond en een 0-0 zou volstaan. Het was alleen nog volhouden en wachten op het laatste fluitsigna­al van de scheidsrec­hter.”

HET FEEST Intenser in kleedkamer en op spelersbus

Die scheidsrec­hter was, raar maar waar, dezelfde als bij het eerste titelfeest in Harelbeke. Nadat Eric Romain had afgefloten, werd het veld in het Kuipje bestormd door Genkse fans.

David Paas: “We hebben het meteen op een spurten gezet richting kleedkamer­s. Daar geniet je meer van zo een titel dan op het veld. Plus natuurlijk op de rit naar Genk in de spelersbus. En het vervolg in het Themacafé. Ik kan je wel zeggen: we hadden een spelersgro­ep die een stukje kon feesten. Precies omdat onze onderlinge band zo hecht was. Verschille­nde spelers en leden van de medische staf zijn vrienden gebleven, met Jan Moons ga ik zelfs nog steeds op vakantie. Die titel

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Genk-fans bestormden na affluiten het veld in het Kuipje.
FOTO PHOTO NEWS Genk-fans bestormden na affluiten het veld in het Kuipje.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Kampioenen­maker Vergoossen en topschutte­r Sonck.
FOTO PHOTO NEWS Kampioenen­maker Vergoossen en topschutte­r Sonck.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium